Startsida Fotboll 500 AIK:are Bo Andersson

BO ANDERSSON - "SUPER-BO" SOM BLEV SUPPORTRARNAS FAVORIT

Bo "Super-Bo" Andersson spelade två år i AIK, 1990-91, och blev under den tiden mycket populär bland AIK-supportrar. Han var den ettrige, tuffe och hårde måltjuven som gjorde flera avgörande mål under en tid när AIK tog klivet från att vara allsvenskt bottenlag till guldkandidat. Och i sin sista AIK-match var han centimetrar från att avgöra finalen i Svenska Cupen mot IFK Göteborg men en makalös räddning av Thomas Ravelli hindrade Bosse och AIK från att vinna cupen 1991.

Fullständigt namn: Bo Magnus Andersson.
Smeknamn: Super-Bo (bland supportrar), Lanthandlarn (bland AIK-spelare).
Född: 26 augusti 1968.
Bor: Täby (2006).
Arbete: Polis (1991-99), klubbdirektör (Djurgårdens IF, 1998-).
Familj: Fru Kicki, barnen Simon (född 1999) och David (född 2003).
Matchdata: 180cm, 78kg.
Favoritlag hela livet: Djurgårdens IF.
Bästa AIK-kamrater: Björn Kindlund, Bernt Ljung, Anders Hjelm, Leif Olsson.
Bästa AIK-matchen: IK Brage-AIK (23 juni 1991 i Svenska Cupen).
Roligaste AIK-mål: Segermålen mot Malmö FF (3-2) 13 maj 1990 och mot IFK Norrköping (1-0) 21 april 1991.
Moderklubb: Rö IK.
Allsvenska AIK-matcher: 33 (+ 42 i Djurgårdens IF).
Allsvenska AIK-mål: 8 (+ 15 i Djurgårdens IF).
AIK-matcher i Mästerskapsserien: 7.
AIK-mål i Mästerskapsserien: 0.
Allsvensk AIK-debut: 19 april 1990 (AIK-Halmstads BK, 2-1, Bo blev inbytt i 87:e minuten).
Första allsvenska AIK-mål: 13 maj 1990 (Malmö FF-AIK 2-3, Bo gjorde AIK:s segermål i 65:e minuten).

Matchstatistik
Allsvenskan 33 11 9 13 35-42 42 1,27 p/match (3p/seger)
Mästerskapsserien 7 2 0 5 8-12 6 0,86 p/match

BO ANDERSSON - MÅLTJUVEN MED EGEN FAN-CLUB

Bo Andersson, lanthandlarson från i Rosslagen, kom till AIK 1990. Han hade anbud från flera klubbar men ett personligt besök av AIK:s tränare Sanny Åslund, dagen innan Bosse skulle åka till USA, övertygade honom om att AIK var rätt klubb. Eller som Sanny säger:
"Bosse hade svårt att bestämma sig för AIK så jag åkte hem till honom med ett kontraktsförslag. Men han ville ha 1.000 kr till per månad och då sade jag ok, utan att stämma av med styrelsen."

Bosse gjorde allsvensk debut hemma mot Halmstads BK, han byttes in i 87:e minuten istället för matchvinnaren Kim Bergstrand (AIK vann med 2-1 efter mål och målpass från Kim) men det är bortamatchen mot Malmö FF 13 maj 1990 som Bosse räknar som sin riktiga debut. Han spelade då från start och han nickade in AIK:s segermål, 3-2, på pass från Niclas Kindvall.
- Det minns jag mycket väl, berättar Bosse 16 år efter matchen. Malmö gjorde 1-0 i inledningen av matchen och Niclas Kindvall sade att "nu kan vi förlora med hur mycket som helst". Istället blev det en av mina mest minnesvärda matcher i AIK.

Bosse Andersson har just gjort 1-0 mot IFK Norrköping 21 april 1991. Närmaste gratulanter är Pascal Simpson och Kim Bergstrand.

Efter den framgångsrika insatsen mot Malmö FF var Bosse med i nästan varje match 1990-91, ibland i startelvan och ibland som inhoppare, ofta framgångsrik sådan. Mot IFK Norrköping i april 1991, ett Norrköping med Janne Ericsson och Niclas Kindvall som under uppmärksammade former hade lämnat AIK samma vår, kom Bosse in i 71:a minuten och gjorde matchens enda mål, i den 83:e. Bosse beskrev målet för Dagens Nyheter:
- Det kom ett skevt inlägg från Micke Borgqvist. Jag hann observera bollen och fick lyckligtvis sådan träff med huvudet att bollen slank förbi Lasse Eriksson. En underbar känsla.

Super-Bo Andersson tillsammans med AIK:s supportrar på den norra läktaren efter 1-0 mot IFK Norrköping 21 april 1991.

Bosse Andersson, som nu kallades "Super-Bo" av AIK:s supportrar där han också fick en egen fan-club, gjorde många bra matcher även om han oftast fick agera inhoppare. Sin bästa match, enligt honom själv, gjorde han borta mot Brage i Svenska Cupen sommaren 1991. AIK vann med 6-1, Bosse gjorde två mål och låg även i övrigt bakom mycket av AIK:s effektiva anfallsspel. En annan match som Bosse minns lite extra är AIK:s 3-0 mot Djurgården i Mästerskapsserien i september 1991, en match som Bosse till stora delar upplevde på bänken bredvid AIK:s tränare Tommy Söderberg (Bosse blev inbytt i 85:e minuten).
- Vi var helt utspelade av Djurgården och Tommy Söderberg klagade högt på Vadim Jevtushenkos insatser. Just som han skulle byta ut Vadde så blixtrade AIK till med tre mål på ett par minuter, bland annat ett suveränt mål av Vadde. Vadde fick vara kvar på planen och blev alltså matchhjälte.

Bosse Andersson kunde ha avslutat sin AIK-karriär på bästa möjliga sätt. I Svenska cupens final 1991 (2 november) gick AIK-IFK Göteborg till förlängning och där tvingade Bosse IFK:s målvakt Thomas Ravelli till en makalös räddning. Mål där och AIK hade vunnit Svenska Cupen (det var Golden Goal som gällde då) med Bosse som oförglömlig matchhjälte. Nu fick Bosse aldrig vinna någon stor titel och han lämnade AIK efter 1991 och gick till Vasalund.
- Jag ville ha mer speltid och kände att jag inte riktigt hade tränarens förtroende. Och så var jag lite tjurig.

Visst var Super-Bo Andersson lite tjurig, liksom envis, tuff och hård. En riktig måltjuv inne i straffområdet. En spelare som gick hem hos supportrarna. Kanske inte tekniskt fulländad även om det blev bättre med åren. Efter tiden i AIK blev det alltså ett par år i Vasalund innan han som spelare och ledare började ägna tid och kraft åt Djurgården. En knäskada satte dock stopp för fortsatt spel innan han fyllt 30.

Bosse Andersson har ända sedan tidiga ungdomsår varit djurgårdare, något som inte hindrade honom från att spela i AIK.
- Det där tonades ned under AIK-tiden. Jag har goda minnen från AIK-åren, det var två positiva år, jag fick många vänner i klubben. AIK är en väldigt organiserad och fin klubb. Jag lärde mig mycket där. AIK är en ganska bra klubb också.

Anders Johrén (2006)

Bo Anderssons samtliga allsvenska AIK-matcher:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

1408 1990-04-19 Halmstads BK    H Råsunda        2-1 (0-1) 12:e (inbytt)
1410 1990-05-03 Örgryte IS      H Råsunda        1-0 (0-0) 13:e (inbytt)
1411 1990-05-13 Malmö FF        B Malmö Stadion  3-2 (1-2) Forward       1
1412 1990-05-16 Djurgårdens IF  H Råsunda        1-0 (1-0) 12:e (inbytt)
1413 1990-05-20 Örebro SK       B Eyravallen     0-3 (0-1) Forward
1414 1990-07-22 Gais            H Råsunda        2-2 (1-2) 13:e (inbytt)
1415 1990-07-26 Östers IF       B Värendsvallen  0-1 (0-0) 12:e (inbytt)
1416 1990-08-01 Hammarby IF     H Råsunda        2-0 (1-0) Forward       1