Startsida Fotboll 500 AIK:are Eric Ramström

ERIC RAMSTRÖM - MESTE DEBUTANTMÅLSKYTTEN

Eric Ramström.

Eric Ramström gjorde allsvensk debut mot Landskrona 1925. Och vilken debut! Han gjorde tre mål, varav två i första halvlek, när AIK vann med 6-3 på Stadion. Ingen annan AIK:are har gjort fler mål i sin allsvenska AIK-debut. Fortsättningen blev inte lika framgångsrik. Efter bara sex allsvenska matcher i AIK-tröjan gick Eric över till Westermalms IF, som från hösten 1926 var med i Allsvenskan, där Eric spelade 13 matcher. Men sedan började den tidens stora gissel, tuberkulos, att bryta ned Eric. Han dog i TBC bara 32 år gammal.

Fullständigt namn: Eric Leonard Ramström.
Född: 4 februari 1902 i Eskilstuna.
Död: 22 juli 1934 i Stockholm.
Begravd: Skogskyrkogården i Stockholm.
Bott: Eskilstuna (1902-17), Stockholm (Södermalm, Högalidsgatan och Blekingegatan/Götgatan, 1917-), Sanatorier i Söderby, Uttran och Mörsil.
Familj: Sonen Bengt-Erik (född 1926), 1 barnbarn.
Arbete: Lagerarbetare, bland annat på Pharmacia.
Moderklubb: Tanto BK.
Allsvenska AIK-matcher: 6 (+ 13 i Westermalms IF).
Allsvenska AIK-mål: 5 (+ 1 i Westermalms IF).
Allsvensk AIK-debut: 2 augusti 1925 (AIK-Landskrona BoIS, 6-3).
Första allsvenska AIK-mål: 2 augusti 1925 (AIK-Landskrona BoIS 6-3, Eric gjorde tre mål i matchen).

ERIC RAMSTRÖM - HAN BLEV BARA 32 ÅR GAMMAL

Eric Ramström, född och uppvuxen i Eskilstuna, kom med familjen till Stockholm och Södermalm som 15-åring. Där började han spela fotboll i Tanto BK och på vintrarna blev det även lite bandy. Efter en match i Stockholms stadslag mot Köpenhamns stadslag blev Eric uppmärksammad av AIK. Det var 1925 som Eric lämnade Tanto för att gå till AIK.

Sällan har en allsvensk debutant gjort en mer lyckosam första match. Eric gjorde tre mål i premiären mot Landskrona BoIS. Så här kunde vi läsa i Idrottsbladet dagen efter debuten:
"Vid 2-1 slog Banken en frispark till Kock, som sköt dåligt men via en Landskronait till Ramström som från tre meters håll icke kunde undgå att lägga kulan till rätta. Vid 4-1 fick Ramström en bra boll av Lindqvist, dämpade den men fick den för långt ifrån sig, Landskronas Christersson hastade till och slog via Ramströms framsträckta fot - i mål. Vid 5-2 i andra halvlekens 13:e minut lade Kock upp matchens bästa hörna. Den gick först i plankan, därefter via målvakten och Brick till Ramström, som petade in sitt tredje mål, därmed fullbordande ett gott dagsverke."

Trots den fantastiska starten i AIK blev det bara sex matcher i den svarta tröjan. Efter 1925 lämnade Eric AIK för att gå till de nya allsvenskarna Westermalms IF. Där spelade han 13 matcher säsongen 1926-27.

Eric Ramström hade en god teknik men han var inte speciellt fysiskt stark. Det är möjligt att den svaga fysiken var en orsak till att den fruktade sjukdomen tuberkulos, eller TBC, fick fäste hos Eric. Han kämpade med sjukdomen i flera år och tillbringade långa perioder på sanatorium. Eric Ramström avled 1934, bara 32 år gammal.

Anders Johrén (2002)

Eric Ramströms samtliga allsvenska AIK-matcher:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

23 1925-08-02 Landskrona BoIS H Stadion           6-3 (4-1) Vänsterinner 3
 24 1925-08-09 IK Sleipner     B Idrottsparken     0-0 (0-0) Vänsterinner
 25 1925-08-16 Hälsingborgs IF H Stadion           2-5 (2-3) Vänsterinner 1
 26 1925-08-30 Örgryte IS      B Ullevi            0-3 (0-3) Vänsterinner
 29 1925-09-27 GAIS            H Stadion           3-1 (2-0) Vänsterinner
 30 1925-10-11 IFK Norrköping  H Stadion           5-3 (1-3) Vänsterinner 1