Startsida Fotboll 500 AIK:are Avstämning AIK:s statistik med andra källor

VAD ÄR KORREKTA ALLSVENSKA MATCHER OCH MÅL?

Sedan statistik från AIK:s matcher började redovisas här på aik.se 1996 har det dykt upp frågor om vad som egentligen är korrekt. För antal spelade allsvenska matcher finns en "absolut sanning" även om den ibland kan vara svår att finna. För antal allsvenska mål kanske det inte alltid finns en "absolut sanning" då olika källor, även direkt efter en match, är oense om vem som egentligen har gjort målet.

Här nedan redovisar vi de skillnader som vi har upptäckt mellan det som redovisas på aik.se (och som kommer att finnas i "Boken om 500 AIK:are") och publikationer som Fotbollboken, Årets Fotboll, AIK:s 100-årsbok, Fotbollextra samt några utvalda tidningar, och vari dessa skillnader består. Har du andra uppgifter, eller andra tolkningar, ber vi dig kontakta statistik@aik.se.

1924-32

Vi har inte hittat någon tillförlitlig sammanställning för varje enskilt år som vi kan jämföra AIK:s statistik med. De sammanställningar som finns i "Allsvenskan i siffror" (en skrift som har publicerat allsvensk statistik 1924-47) innehåller så många fel att vi inte lägger någon möda på att analysera de felen.
Notera dock att statistiksammanställningarna på aik.se/500 AIK:are för åren 1924-32 har gått till på samma sätt som för de efterföljande åren (dvs granskning av fakta i framför allt Dagens Nyheter och Idrottsbladet), och de avvikelser som har upptäckts mellan "våra sammanställningar" och Fotbollboken 1932-55 har nästan alltid berott på fel i Fotbollboken. Dock är att notera att det finns många avvikelser mellan 500 AIK:are och Allsvenskan genom tiderna som härrörs från åren 1924-32. Vi känner oss dock övertygade om att de allra flesta avvikelser från dessa år beror på felaktiga sammanställningar i Allsvenskan genom tiderna.

En match finns det dock mycket oklara uppgifter kring. Det är Eskilstuna-AIK 3/5-25 (5-2 till AIK). Vi har hittat uppgifter om målgörare i Dagens Nyheter, Idrottsbladet, Svenska Dagbladet, Stockholms-Tidningen och Eskilstuna-Kuriren. Samt av tidigare erfarenheter mindre pålitliga uppgifter från "Allsvenskan i siffror". Tyvärr visar uppgifterna på olika målgörare. Svd, Stockholms-Tidningen, IB och Eskilstuna-Kuriren är överens om att AIK:s fyra första mål gjordes i tur och ordning av Per Kaufeldt, Per Kaufeldt, Herbert "Banken" Ohlsson och Putte Kock. De beskriver också målen på likartat sätt. DN menar dock att det andra målet gjordes av Herbert Ohlsson. Det femte målet tycks ha kommit sedan någon i en tät klunga sparkat bollen in i mål. SvD menar att det var Ernst "Sudden" Wahlberg som gjorde detta femte mål. DN menar att det var Kaufeldt som gjorde målet, dock inte från något "klungspel". Varken Stockholms-Tidningen, IB och Eskilstuna-Kuriren nämner någon målskytt utan menar att målet "kom från en klunga framför mål". Allsvenskan i siffror, som vid många andra matcher har angivit felaktiga uppgifter och inte har kunnat användas som pålitlig källa, tror att målen gjordes av Kaufeldt, Ohlsson, Ohlsson, Kaufeldt och Kock. Eftersom fyra tidningar, där eventuellt någon har använt en annan tidning som korrespondent, har samma uppgifter på de fyra första målen utgår vi från att det är korrekt (Kaufeldt, Kaufeldt, Ohlsson och Kock). För det sista målet har vi inte hittat någon trovärdig målskytt. Det enda vettiga förslaget, som utgår från en målbeskrivning som de flesta är överens om, anger Wahlberg. Vi har därför angett Wahlberg som målskytt. Vi tar ingen hänsyn till uppgifterna från Allsvenskan i siffror.

1932-55 - AIK:s statistik jämförd med R:et Eklöws Fotbollboken

Här analyserar vi alla skillnader mellan den statistik som redovisas på aik.se/500 AIK:are och den statistik som finns i R:et Eklöws Fotbollboken som kom ut från 1932.

Säsongen 1932-33:
Både antal matcher och mål stämmer överens.

Säsongen 1933-34:
Antal matcher stämmer överens. Det finns flera skillnader för antal mål enligt följande:

  • 27 augusti 1933 (Gefle-AIK): Det aktuella målet, i några fall med utförlig beskrivning av hur målet gick till, gjordes enligt DN, Svd, Gefle Dagblad, Socialdemokraten, GP och Stockholms-Tidningen av Acke Nilsson. Idrottsbladet, och underlaget för Fotbollboken, har Hugo Sjögren som målskytt. AIK har Acke Nilsson som målskytt.
  • 3 september 1933 (Eskilstuna-AIK): Idrottsbladet och Socialdemokraten anger att Eric "Lillis" Persson gjorde målet direkt på hörna. Men Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Stockholms-Tidningen, Sörmlandsposten och Eskilstuna-Kuriren anger att Acke Nilsson gjorde målet efter en hörna från Lillis Persson. Eskilstuna-Kuriren och Stockholms-Tidningen är mycket tydliga i sina beskrivningar av målet då "Lillis lade upp en hörna och Acke Nilsson hade lyckan att få en tå på bollen". Sörmlandsposten skrev att "Persson lade en flack hörna och Acke Nilsson skarvade bollen i nät". AIK har Acke Nilsson som målskytt.
  • 6 maj 1934 (Hälsingborg-AIK): Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Stockholms-Tidningen/Stockholms Dagblad, Svenska Morgonbladet, Skånska Socialdemokraten, Helsingborgs-Posten, Socialdemokraten, Göteborgs Handelstidning, Öresundsposten, Kristianstads Läns Tidning, Morgontidningen, Göteborgs Morgonpost och Göteborgs-Tidningen anger alla att AIK:s mål gjordes i ordning av Per Kaufeldt, Eric "Lillis" Persson och Axel "Acke" Nilsson. Även om en del tidningar har haft "andra tidningars journalister som korrespondenter" så är alla helt överens i målbeskrivningarna. Idrottsbladet, som Fotbollboken har som underlag, anger även dom att Pära Kaufeldt gjorde AIK:s första mål och att Acke Nilsson gjorde det tredje men hävdar att Pära Kaufeldt även gjorde AIK:s andra mål. AIK har Lillis Persson som målskytt.

Säsongen 1934-35:
Antal matcher stämmer överens. Det finns skillnader för antal mål enligt följande:

  • 30 maj 1935 (Hälsingborg-AIK): Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad angav Holger Belin som AIK:s målskytt medan Idrottsbladet angav Olle Zetherlund. DN gör dessutom en poäng av det faktum att "Olle Zetherlund undvek att göra mål på Olympia. I stället ryckte reserven Belin in som målskytt." AIK har Belin som målskytt.

Säsongen 1935-36:
Både antal matcher och mål stämmer överens.

Säsongen 1936-37:
Antal matcher stämmer överens. Det finns skillnader för antal mål enligt följande:

  • 23 augusti 1936 (Landskrona-AIK): Det finns olika uppgifter om AIK:s tredje mål. Dagens Nyheter, Idrottsbladet och Sydsvenska Dagbladet anger Axel Nilsson. Landskrona Tidning, Landskrona-Posten, Skånska Dagbladet, Svenska Dagbladet, Stockholms-Tidningen, Morgontidningen och Göteborgs-Posten anger dock Eric "Lillis" Persson. Landskrona-Posten skrev att "AIK ökade ledningen i 16:e minuten genom Lillis Persson som fick en boll från Acke Nilsson". Landskrona Tidning skrev att "Acke Nilsson gick förbi sin uppvaktning, slog in bollen, Andersson stoppade men föll och i villervallan petade Lillis retfullt bollen i mål". Aftonbladet och Social-Demokraten anger att AIK:s tredje mål gjordes av Olle Zetherlund. Vi tolkar referaten så att de med egna utsända reportrar (Landskrona Tidning, Landskrona-Posten och Skånska Dagbladet) alla anger Lillis Persson som målskytt. Övriga tidningar hade "korrespondenter" som rapportörer. Därför anger vi Lillis Persson som målskytt. Även i skytteligor senare under säsongen, även i Dagens Nyheter som alltså angav Axel Nilsson som målskytt, bokförs detta mål på Eric Persson.

Säsongen 1937-38:
Både antal matcher och mål stämmer överens.

Säsongen 1938-39:
Både antal matcher och mål stämmer överens.

Säsongen 1939-40:
Antal matcher stämmer överens. Det finns skillnader för antal mål enligt följande:

  • Kurt Kjellström är i Fotbollboken noterad för 2 mål och Acke Nilsson för 9 mål. I vår redovisning får vi det till att Kjellström gjorde 3 mål och Nilsson 8. Inte vid något av Kjellströms mål ska det ha förekommit tveksamheter om vem som gjorde målet. Se respektive mål för summeringarna.

Säsongen 1940-41:
Antal matcher stämmer överens. Det finns skillnader för antal mål enligt följande:

  • 15 september 1940 (AIK-Göteborg): Det finns olika uppgifter om AIK:s andra mål. Allison i DN beskriver tydligt hur Olle Pettersson gjorde målet. Svenska Dagbladet skriver att i "9:e minuten på andra halvlek ökade Olle Pettersson till 2-0 med en hård boll mellan benen på Olle Hultfeldt". Stockholms-Tidningen skrev att "Hultfeldt ändrade riktning på ett skott från Olle Pettersson". Idrottsbladet intervjuade målvakten Hultfeldt som "var ledsen över att han hjälpte Olle Pettersson att göra andra målet". Allsvenskan i Siffror anger dock att Gunnar Larsson gjorde målet. Troligen är det detta mål som gör att sammanställningen för Olle Pettersson och Gunnar Larsson i "Allsvenskan genom tiderna" och AIK:s 100-årsbok inte stämmer med den sammanställning vi kommer fram till här. Det finns inga andra oklarheter, vad vi har hittat, kring något av Olle Petterssons övriga 7 mål.

Säsongen 1941-42:
Både antal matcher och mål stämmer överens.

Säsongen 1942-43:
Antal mål stämmer överens. Däremot skiljer det i antal matcher för Arthur Svensson (21 enligt AIK, 20 enligt Fotbollboken) och Sven Kindahl (9 enligt AIK, 10 enligt Fotbollboken). Eftersom oklarheter råder om det var Svensson eller Kindahl som spelade en viss match bör oklarheten gälla en match där endast en av de två var med. Under höstsäsongen finns det tre tänkbara matcher, 2/8, 30/8 och 6/9. I alla dessa tre matcher finns tydliga referenser till Svensson i flera tidningar. I matchen 2/8 berättar flera tidningar att "Kindahl inte medverkade" och både Idrottsbladet och Svenska Dagbladet refererar till Svensson vid samtliga matcher. För vårsäsongen 1943 refererar Dagens Nyheter och Idrottsbladet till Svensson vid samtliga matcher. Vi har alltså inte hittat något frågetecken kring Svenssons 21 matcher förutom att en icke tillförlitlig uppgift (Allsvenskan i siffror) anger att Kindahl (och inte Svensson) spelade 23 maj. Alla seriösa källor anger dock Svensson i den matchen.

Säsongen 1943-44:
Både antal matcher och mål stämmer överens.

Säsongen 1944-45:
Antal mål stämmer överens. Däremot skiljer det i antal matcher där Fotbollboken anger att en "Stig Andersson" har gjort en match på bekostnad av Stig Östberg (21 enligt AIK, 20 enligt Fotbollboken). Någon Stig Andersson finns inte nämnd i AIK:s årsredovisning (som redovisar 21 matcher för Östberg). Inte heller hittar vi någon Stig Andersson när samtliga matchreferat för säsongen gås igenom i Dagens Nyheter och Idrottsbladet utan där blir summan 21 matcher för Östberg.

Säsongen 1945-46:
Både antal matcher och mål stämmer överens.

Säsongen 1946-47:
Både antal matcher och mål stämmer överens.

Säsongen 1947-48:
Antal matcher stämmer överens. Det finns skillnader för antal mål enligt följande:

    Bertil Bäckvall är i Fotbollboken noterad för 7 mål och Gösta Nilsson för 8 mål. I vår redovisning, efter att ha kontrollerat de enskilda matcherna med Dagens Nyheter, Idrottsbladet och Svenska Dagbladet, får vi det till att Bäckvall gjorde 8 mål och Nilsson 7. Se respektive mål för summeringarna.

Säsongen 1948-49:
Antal matcher stämmer överens. Det finns skillnader för antal mål enligt följande:

    Ivan Bodin är i Fotbollboken noterad för 13 mål, Bertil Bäckvall för 6, Sune Andersson för 5 och Gösta Nilsson för 3 mål. I vår redovisning, där vi har stämt av de enskilda matcherna med Dagens Nyheter, Idrottsbladet och Svenska Dagbladet, får vi det till att Bodin gjorde 14, Bäckvall 7, Andersson 4 och Nilsson 2. Se respektive mål för summeringarna.

Säsongen 1949-50:
Både antal matcher och mål stämmer överens.

Säsongen 1950-51:
Antal mål stämmer överens. Däremot skiljer det i antal matcher för Gösta Nilsson (21 enligt AIK, 22 enligt Fotbollboken) och Sven Olsson (2 enligt AIK, 1 enligt Fotbollboken). Vi har inte hittat något frågetecken kring Olssons 2 matcher. Gösta Nilsson spelade inte mot Kalmar 27 maj 1951.

Säsongen 1952-53:
Antal matcher stämmer överens. Det finns skillnader för antal mål enligt följande:

    Ingvar Olsson är i Fotbollboken noterad för 8 mål. I vår redovisning får vi det till att Olsson gjorde 7 mål och att ett mål var självmål.
    Det finns olika uppgifter om AIK:s fjärde mål mot Göteborg 25/5-53. Dagens Nyheter anger att det var självmål. Så gör även Stockholms-Tidningen. Svenska Dagbladet anger inte explicit om det var självmål men skriver att "Rolf Almqvist dirigerade en boll i egen bur". Idrottsbladet menar att Ingvar "Tjotta" Olsson gjorde målet. På aik.se/500 AIK:are har vi angivit att det var självmål.

Säsongen 1953-54:
Antal matcher stämmer överens. Det finns en skillnad för antal mål. Ingvar "Tjotta" Olsson noteras för 17 mål i Fotbollboken men det korrekta är 16 mål samt att Lars Hall noteras för 1 mål i Fotbollboken där det korrekta ska vara 2 mål. Målet som misstämmer är det mot Degerfors 2 augusti 1953 som har noterats på Olsson men där Olsson dagen efter matchen gick ut i tidningarna och dementerade att han hade rört bollen.

Säsongen 1954-55:
Både antal matcher och mål stämmer överens.

1955-2007 - AIK:s statistik jämförd med i första hand Årets Fotboll men också med Fotbollboken när den har publicerat allsvensk statistik

Säsongen 1955-56:
Både antal matcher och mål stämmer överens i Fotbollboken. Årets Fotboll anger att Kurt Liander gjorde 4 mål (vår statistik 3 mål) och Leif Skiöld 12 mål (vår statistik 13 mål). Dock blir det när man summerar respektive matchs mål i Årets Fotboll 13 mål för Skiöld och 3 mål för Liander. Årets Fotboll torde alltså ha gjort en felsummering av antal mål. Årets Fotboll anger inte antal matcher.

Säsongen 1956-57:
Både antal matcher och mål stämmer överens både i Fotbollboken och Årets Fotboll.

Säsongen 1957-58:
Antal matcher stämmer överens både i Fotbollboken och Årets Fotboll. Antal mål stämmer överens i Årets Fotboll. Ingvar "Tjotta" Olsson noteras för 6 mål i Fotbollboken medan vi (och Årets Fotboll) har noterat 7 mål samt att Bror Mellberg noteras för 8 mål i Fotbollboken där vi (och Årets Fotboll) har noterat 7 mål. Vi har inte kunnat utröna vilket mål som misstämmer i Fotbollboken.

Säsongen 1959:
Både antal matcher och mål stämmer överens både i Fotbollboken och Årets Fotboll.

Säsongen 1960:
Både antal matcher och mål stämmer överens både i Fotbollboken och Årets Fotboll.

Säsongen 1961:
Både antal matcher och mål stämmer överens både i Fotbollboken och Årets Fotboll.

Säsongen 1963:
Både antal matcher och mål stämmer överens både i Fotbollboken och Årets Fotboll.

Säsongen 1964:
Antal mål stämmer överens både i Fotbollboken och Årets Fotboll. Däremot skiljer det i antal matcher för Lennart Söderberg (21 enligt AIK, 20 enligt Fotbollboken och Årets Fotboll) och Allan Wikström (15 enligt AIK, 16 enligt Fotbollboken och Årets Fotboll).
Det finns olika uppgifter från matchen 19 april 1964. Dagens Nyheter, i faktaruta och referat, Svenska Dagbladet och Idrottsbladet skriver alla att Lennart Söderberg var med i matchen. Men i Idrottsbladets laguppställning anges Allan Wikström och denna uppgift har sedan förts vidare till Årets Fotbolls laguppställning och senare sammanställningar.
Men det var Lennart Söderberg som spelade matchen. Både Bobby Byström i Dagens Nyheter och Ulf Jansson i Idrottsbladet, två erfarna sportsjournalister varav Byström följde i stort sett varje AIK-match, anger distinkt i sina matchreferat att Söderberg spelade. Bobby Byström skrev att "Lennart Söderberg var den jämnaste akter ut" och Ulf Jansson skrev "extra plus i kanten för Lennart Söderberg". Det innebär att i Årets Fotbolls och Fotbollbokens summeringar för hela 1964 har Lennart Söderberg fått en match för lite (20 i stället för det korrekta 21) och Allan Wikström en match för mycket (16 i stället för det korrekta 15). Detta fel har sedan förts vidare till bl a Allsvenskan genom tiderna och AIK:s 100-årsbok.

Säsongen 1965:
Både antal matcher och mål stämmer överens både i Fotbollboken och Årets Fotboll.

Säsongen 1966:
Både antal matcher, inklusive vilka som blev inbytta, och antal mål stämmer överens mellan Fotbollboken och 500 AIK:are. Årets Fotboll har samma uppgifter för antal mål men har ingen separat redovisning för de som spelade matchen.

Säsongen 1967:
Antal mål stämmer både i Fotbollboken och Årets Fotboll. För antal matcher har Fotbollboken för Olavus Olsson 13 (men i vår statistik har han 16 matcher) och Åke Olsson 4 (vår statistik 3 matcher). I Årets Fotboll har Olavus Olsson 17 matcher (i vår statistik 16).
Analys Olavus Olsson: Olavus Olsson spelade 16 matcher och missade definitivt 6 matcher (23/4, 4/6, 21/9, 12/10, 22/10 och 29/10). Den enda möjliga matchen var mot Hammarby 21 september, där Olavus var 12:e man och skulle kunnat komma in. Men varken AIK:s matchrapport eller någon annan källa (t ex Lars-Gunnar Elg som såg matchen och gjorde noggranna anteckningar om byten) har någon uppgift om att han byttes in.

Säsongen 1968:
Antal mål stämmer i Fotbollboken och Årets Fotboll. För antal matcher har Fotbollboken för Tord Grip 20 (men i vår statistik har han 19 matcher). I Årets Fotboll skiljer det på Göran Åberg (3 i ÅF, 2 hos oss), Olavus Olsson (12 i ÅF, 13 hos oss), Kent Persson (16 i ÅF, 15 hos oss), Björn Carlsson (16 i ÅF, 14 hos oss), Åke Olsson (11 i ÅF, 10 hos oss), Per-Erik Nyberg (3 i ÅF, 1 hos oss), Christer Johansson (6 i ÅF, 5 hos oss) och Stig Nilsson (2 i ÅF, 1 hos oss). Årets Fotboll har inkluderat ersättare som aldrig blivit inbytta men observera Olavus Olsson där man har färre matcher i Årets Fotboll än hos oss).
Analys Tord Grip: Tord Grip spelade säkert 19 matcher. Enligt vår statistik missade han matcherna mot Hälsingborg (5/5), Öster (3/6) och Djurgården (12/6). Dock var inte Tord Grip vid något av dessa tillfällen 12:e man. 12:e man, i form av Lennart Backman, Björn Lundberg och Christer Johansson, blev dessutom inbytta vid samtliga dessa tre matcher.

Säsongen 1969:
Antal mål stämmer både i Fotbollboken och Årets Fotboll. För antal matcher har Fotbollboken för Göran Åberg 3 (men i vår statistik har han 4 matcher). Kent Persson har i Fotbollboken 12 matcher men i vår statistik 13 matcher. Årets Fotboll har inkluderat ersättare som aldrig blivit inbytta.
Analys Åberg: Göran Åberg spelade definitivt 4 matcher (8/6, 12/6, 21/8 och 28/8, alla dessutom från start).
Analys Persson: Kent Persson spelade definitivt 13 matcher (13/4, 20/4, 27/4, 4/5, 15/5, 29/5, 7/9, 14/9, 21/9, 28/9, 5/10, 18/10 och 25/10).

Säsongen 1970:
Fotbollboken har inkluderat spelare som inte blivit inbytta. Därför går det inte att stämma av den statistiken. Även antal mål är felaktiga i Fotbollboken (summerar till 13 mål trots att AIK gjorde 17). Antal mål stämmer i Årets Fotboll medan Årets Fotboll har inkluderat ersättare som aldrig blivit inbytta.
Analys matcher: Det finns några bortamatcher där det inte är helt säkert vilka som blev inbytta. Dock har vi i vår statistik endast tagit med spelare där vi kan dokumentera att de faktiskt har blivit inbytta.

Säsongen 1971:
Det finns ingen sammanställning i Fotbollboken. Årets Fotboll har angivit 8 mål för Yngve Leback (7 hos oss) men AIK:s totala antal mål blir i Årets Fotboll ett för mycket. Årets Fotboll har i antal matcher inkluderat ersättare som aldrig blivit inbytta men har för Lars Tony Hedström 20 matcher (i vår statistik 21 matcher).
Analys Hedström: Lars-Tony spelade 21 matcher. Årets Fotboll redovisar 20. Årets Fotboll redovisar i matchen mot Öster 24/10 att Jan Åkerblom skulle ha varit 12:e man. Den uppgiften finns även i Dagens Nyheter (utan någon notering om inbyte). Enligt AIK:s matchrapport var Lars-Tony Hedström ersättare och han blev också inbytt i 80:e minuten i stället för Dag Szepanski. Dagens Nyheter och Årets Fotboll torde ha fel.
Analys mål Yngve Leback: Årets Fotboll har i sin stora skytteliga, dvs när alla målskyttar i alla lag presenteras, 7 mål för Yngve. Det blir även 7 mål när man summerar Yngves enskilda mål enligt Årets Fotboll. Årets Fotboll har gjort fel när man för AIK:s spelare satt upp 8 mål för Yngve.

Säsongen 1972:
Antal matcher stämmer i Fotbollboken. Årets Fotboll har för antal matcher inkluderat ersättare som aldrig blivit inbytta. För antal mål redovisas i Årets Fotboll Yngve Leback 9 (men i vår och Fotbollbokens statistik 10 mål) och Börje Leback 3 (i vår och Fotbollbokens statistik 2 mål).
Analys mål: Det är målet mot Djurgården 2/10 som Årets Fotboll har redovisat för Börje Leback. Målet gjordes dock av Yngve Leback på passning från Börje Leback (något som Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter är helt överens om) varför vår statistik stämmer. Årets Fotboll har fel uppgift om mål för Yngve och Börje Leback.

Säsongen 1973:
Antal mål stämmer i både Fotbollboken och Årets Fotboll. För antal matcher redovisas i Fotbollboken för Gerry Rehn 5 (vår statistik 6 matcher), Christer Johansson 6 (vår statistik 7) och Tommy Lundh 4 (vår statistik 5 matcher). Årets Fotboll har i sin matchsammanfattning inkluderat ersättare som aldrig blev inbytta.
Analys matcher för de som avviker mot Fotbollboken: Gerry Rehn spelade säkert 6 matcher, Christer Johansson spelade säkert 7 matcher och Tommy Lundh spelade säkert 5 matcher. Då Fotbollboken inte redovisar enskilda matcher går det inte att klargöra i vilka matcher statistiken i Fotbollboken är fel.

Säsongen 1974:
Antal mål stämmer i Fotbollboken. I Årets Fotboll anges att Crister Andersson gjorde 2 mål (1 i vår statistik) medan man där inte noterat något självmål (1 i vår statistik). För antal matcher redovisar Fotbollboken för Göran Göransson 5 (vår statistik 4 matcher), för Björn Lundberg 21 (vår statistik 22), för Claes Marklund 17 (vår statistik 16), för Crister Andersson 18 (vår statistik 19), för Tommy Lundh 21 (vår statistik 22) och för Bo-Lennart Jepson 6 (vår statistik 7 matcher). Antal matcher stämmer med Årets Fotbolls sammanställning.
Analys mål: Årets Fotboll anser, i sin faktaruta, att Crister Andersson gjorde ett mål mot Elfsborg 25 augusti. Däremot skriver man i texten att "Yngve Leback gjorde tre mål" (vilket måste inkludera målet som man i faktarutan menar att Crister Andersson gjorde). Det var ett inlägg från Yngve Leback som Elfsborg Leif Målberg styrde in i eget mål. Crister Andersson var i närheten men rörde aldrig bollen. Vi menar alltså att Årets Fotboll har fel.
Analys matcher i Fotbollboken: Vi kan med säkerhet konstatera att för Björn Lundberg, Crister Andersson, Tommy Lundh och Bo-Lennart Jepson stämmer vår matchstatistik. Helt säkra är vi inte vad gäller Göran Göransson och Claes Marklund då det kan tänkas att ett inhopp har missats att noteras. Vi har dock inte funnit vilken match det i så fall skulle gälla. Notera dock att våra uppgifter stämmer med Årets Fotbolls.

Säsongen 1975:
Antal mål stämmer i Fotbollboken och Årets Fotboll. Antal matcher stämmer med Årets Fotboll. För antal matcher redovisar Fotbollboken för Claes Marklund 12 (vår statistik 11), för Tommy Lundh 21 (vår statistik 22) för Åke Andersson 18 (vår statistik 17) och för Manni Thofte 8 (vår statistik 9).
Analys Fotbollboken: Manni Thofte spelade definitivt 9 matcher. Tommy Lundh spelade 22 matcher. Då Fotbollboken inte anger vilka de ingående matcherna var är det svårt att definitivt visa att statistiken för Marklund och Åke Andersson är korrekt.

Säsongen 1976:
Antal mål stämmer i Fotbollboken och Årets Fotboll. För antal matcher redovisar Fotbollboken för Göran Göransson 21 (vår statistik 26), för Yngve Leback 24 (vår statistik 25), för Jan-Olof Wallgren 24 (vår statistik 25), för Lars Carlson 13 (vår statistik 14), för Leif Grahn 0 (vår statistik 1), för Kjell Granqvist 12 (vår statistik 13) och för Stefan Lundin 11 (vår statistik 10). I Årets Fotboll anges att Kjell Granqvist gjorde 12 matcher (vår statistik 13) och att Leif Grahn inte gjorde någon (vår statistik 1 match). Vi har inte hittat några oklarheter jämfört med Fotbollboken (t ex har Wallgren definitivt spelat 25 matcher, alla från start, han missade bara matchen mot Norrköping 19/8).
Analys Grahn: Enligt Årets Fotboll (och Fotbollboken) spelade Leif Grahn ingen match. Men Leif kan själv berätta om sitt inhopp mot IFK Sundsvall 24 oktober och inhoppet finns också dokumenterat i AIK:s matchrapport. Däremot finns inhoppet inte noterat i Dagens Nyheter. Årets Fotboll, och Dagens Nyheter, har alltså fel.
Analys Granqvist: Enligt Årets Fotboll spelade Kjell Granqvist inte matchen mot IFK Sundsvall 24 oktober (men var ersättare). Men enligt AIK:s matchrapport blev Kjell inbytt under matchen. Däremot finns inhoppet inte noterat i Dagens Nyheter. Årets Fotboll torde ha fel.

Säsongen 1977:
För antal matcher anger Fotbollboken för Björn Lundberg 15 (i vår statistik 14 matcher), för Ove Rübsamen 17 (i vår statistik 18 matcher), för Anders Åslund 9 (i vår statistik 7 matcher), för Stefan Wallén 9 (i vår statistik 7 matcher) och för Bo Petersson 15 (i vår statistik 16 matcher). I Årets Fotboll har Kjell Granqvist 15 matcher (vår statistik 16) och Rolf Larsson 3 matcher (vår statistik 5 matcher). För antal mål anger Fotbollboken 8 på Yngve Leback (7 i vår statistik) och 10 på Sanny Åslund (11 i vår statistik). Årets Fotboll har samma antal mål som i AIK:s statistik.
Analys mål: Årets Fotboll, Dagens Nyheter och andra matchreferat är helt överens. Sanny Åslund gjorde 11 mål och Yngve Leback 7. Fotbollboken har fel om antal mål.
Analys Larsson: Årets Fotboll har med Rolf Larsson i 5 laguppställningar och har alltså gjort en felsummering till sin sammanställnig.
Analys Granqvist: Årets Fotboll, och Dagens Nyheter, har missat att Kjell Granqvist blev inbytt mot Kalmar 22/6 i 89:e minuten (Bo Petersson blev utbytt). Det framgår tydligt i AIK:s matchrapport. Årets Fotboll har alltså fel.

Säsongen 1978:
Dagens Nyheter har med största sannolikhet fel i sin laguppställning från AIK-Malmö FF 11 oktober. Där anges att Lars Carlson spelade från start och att avbytarna John Wilkinson och Göran Karlsson aldrig blev inbytta. Men Göteborgs-Posten är mycket tydliga på att Göran Karlsson spelade från start och att Wilkinson blev inbytt i stället för Anders Åslund i 70:e minuten samt att ersättaren Lars Carlson aldrig blev inbytt. Skånska Dagbladet skriver att Åslund byttes ut och in kom Wilkinson i 80:e. Svenska Dagbladet skrev att "Göran Karlsson och John Wilkinson har vuxit in i rollerna som habila allsvenska spelare". Idrottsbladet har Göran Karlsson från start och Wilkinson inbytt i 73:e istället för Åslund medan Lars Carlson var ersättare som aldrig kom in. Dagens Nyheter hade alltså fel. Årets Fotboll, som förmodligen hämtat sina uppgifter från DN, har inte heller något byte noterat. Det innebär att Årets Fotbolls sammanställning anger att John Wilkinson spelade 13 matcher (vår statistik 14 matcher inkl inhoppet 11/10). Vi hittar ingen oklarhet förutom att DN inte angivit att Wilkinson blev inbytt 11/10 (han blev inbytt med cirka kvarten kvar att spela i stället för Anders Åslund).
Årets Fotboll anger att Sanny Åslund gjorde 8 mål (vår statistik 7 mål) och Göran Göransson 2 mål (vår statistik 3 mål).
Analys mål: Det är målet mot Elfsborg 4/5 som det finns olika uppgifter om. Årets Fotboll har angett att Sanny Åslund gjorde målet. Enligt Expressens Börje Lundberg var det dock "en frispark från Sanny Åslund som Göran Göransson skarvade i nät". Borås Tidning beskriver tydligt att AIK:s mål kom sedan Göransson ändrat riktning på en frispark från Sanny Åslund. Även Dagens Nyheter angav Göransson som målskytt.

Säsongen 1979:
Antal mål stämmer i Årets Fotboll. Årets Fotboll inkluderar ersättare som ej blivit inbytta. Notera att Dagens Nyheter (men inte Årets Fotboll) har glömt att ange ett inhopp för Anders Åslund mot Göteborg 12/6 (ut Jyrki Nieminen i 80:e).

Säsongen 1981:
Antal mål stämmer i Årets Fotboll. Årets Fotboll inkluderar ersättare som ej blivit inbytta. Notera att Årets Fotboll och Dagens Nyheter har glömt att notera ett inhopp för Sanny Åslund mot Halmstad 7/10 (ut Per Nilsson i 65:e).

Säsongen 1982:
Antal mål stämmer i Årets Fotboll. Årets Fotboll inkluderar ersättare som ej blivit inbytta. Dock anger man att Per Wiklundh spelade 4 matcher (i vår statistik 5 matcher) och att Robert Andersson inte spelade någon match (vår statistik 2 matcher).
Analys Andersson: Enligt Årets Fotbolls sammanställning spelade Robert inte någon match. Men han spelade både mot Kalmar 13 juni och Åtvidaberg 27 juni. Han kan själv berätta om båda matcherna och DN redovisar hans inhopp i båda matcherna liksom Årets Fotboll gör i respektive laguppställning. Det finns dessutom en bild i Expressen med honom från matchen mot Kalmar 13 juni. Årets Fotbolls sammanställning har alltså glömt att ta med Andersson.
Analys Wiklundh: Wiklundh var, även i Årets Fotbolls laguppställningar, med i 5 matcher. Årets Fotboll har gjort en felsummering och har fel i sin sammanställning.

Säsongen 1983:
Antal mål stämmer i Årets Fotboll. Årets Fotbolls matchstatistik inkluderar ersättare som ej blivit inbytta. Vi hittar inga avvikelser mot Årets Fotbolls laguppställningar i de enskilda matcherna.

Säsongen 1984:
Antal mål stämmer i Årets Fotboll. Årets Fotbolls matchstatistik inkluderar ersättare som ej blivit inbytta. Vi hittar inga avvikelser mot Årets Fotbolls laguppställningar i de enskilda matcherna.

Säsongen 1985:
Antal mål stämmer i Årets Fotboll. För antal matcher finns avvikelser på Kjell Jonevret (5 i Årets Fotboll men 6 i 500 AIK:are) och Kari Virtanen (16 i Årets Fotboll men 17 i 500 AIK:are). Avvikelsen är från Mjällby-AIK 9/6 då Dagens Nyheter missade att ange att både Virtanen och Jonevret blev inbytta (ett fel som sedan förts vidare till Årets Fotboll). Men både Expressen och Göteborgs-Posten har tydligt noterat deras byten. Årets Fotboll, och Dagens Nyheter, har alltså fel.

Säsongen 1986:
Både antal matcher och mål stämmer i Årets Fotboll.

Säsongen 1987:
Både antal matcher och mål stämmer i Årets Fotboll.

Säsongen 1988:
Både antal matcher och mål stämmer i Årets Fotboll.

Säsongen 1989:
Både antal matcher och mål stämmer i Årets Fotboll.

Säsongen 1990:
Antal mål stämmer i Årets Fotboll. Årets Fotboll anger att Leif Olsson spelade 13 matcher (vår statistik 14 matcher).
Analys Olsson: Enligt Årets Fotboll spelade Leif Olsson inte matchen mot Örgryte 12 augusti. Men både Aftonbladet och Expressen anger att Olsson blev inbytt i 62:a minuten istället för Bo Andersson. Dock har DN missat detta byte. Allt tyder på att Olsson blev inbytt och att DN och Årets Fotboll har missat detta. Årets Fotboll har alltså fel.

Säsongen 1991:
Både antal matcher och mål stämmer i Årets Fotboll.

Säsongen 1992:
Både antal matcher och mål stämmer i Årets Fotboll.

Säsongen 1993:
Antal matcher stämmer i Årets Fotboll. Årets Fotboll anger att Krister Nordin gjorde 4 mål (vår statistik 3 mål) och att Björn Kindlund gjorde 3 mål (vår statistik 4 mål). Målet som skiljer är 1-0-målet mot Öster 30/8. Det var Kindlund som på en hörna nickade bollen mot och in i mål och där Nordin kastar sig fram och på eller strax innanför mållinjen, nickar bollen vidare in i mål. Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Expressen är alla mycket tydliga med att Kindlund gjorde målet. På TV-bilderna är det svårt att se om bollen var över mållinjen när Nordin gav den ytterligare skjuts in i mål. I Fotbollextra, i sammanställningar många år senare, har Nordin tillgodoräknats målet. När målet gjordes bokfördes det på Kindlund och, oavsett om Nordin nådde bollen precis på mållinjen eller strax innanför, hade bollen gått in i mål.

Säsongen 1994:
Antal mål stämmer i Årets Fotboll. Årets Fotboll anger att Thomas Lagerlöf spelade 19 matcher (vår statistik 18 matcher) och att Patrik Hagman spelade 9 matcher (vår statistik 10 matcher).
Analys Lagerlöf: Enligt Årets Fotbolls sammanställning spelade Thomas Lagerlöf 19 matcher. Men när man summerar hans enskilda matcher får man i Årets Fotboll, liksom när man summerar från DN och AIK:s egen statistik, 18 matcher. Årets Fotbolls sammanställning är alltså fel. Dock är detta ett fel som har följt med i senare års sammanställningar (även i andra publikationer än Årets Fotboll, t ex i Svensk Elitfotboll guide).
Analys Hagman: Enligt Årets Fotbolls sammanställning spelade Patrik Hagman 9 matcher. Men när man summerar hans enskilda matcher får man i Årets Fotboll, liksom när man summer från DN och egen statistik, 10 matcher. Vi har även granskat alla matcher och konstaterat att Hagman spelade i de 10 angivna matcherna. Årets Fotbolls sammanställning är alltså fel.

Säsongen 1995:
Både antal matcher och mål stämmer i Årets Fotboll.

Säsongen 1996:
Både antal matcher och mål stämmer i Årets Fotboll.

Säsongen 1997:
Både antal matcher och mål stämmer i Årets Fotboll.

Säsongen 1998:
Både antal matcher och mål stämmer i Årets Fotboll.

Säsongen 1999:
Både antal matcher och mål stämmer i Årets Fotboll. Fotbollextra redovisar att David Ljung spelade 24 matcher. Men David missade definitivt tre matcher och gjorde totalt 23 matcher. Fotbollextra har fel.

Säsongen 2000:
Både antal matcher och mål stämmer i Årets Fotboll.

Säsongen 2001:
Antal matcher stämmer i Årets Fotboll. Årets Fotboll anger att Nebojsa Novakovic gjorde 3 mål (4 i vår statistik liksom i svenskfotboll.se), att Mats Rubarth gjorde 1 mål (2 i vår statistik liksom i svenskfotboll.se), att Patric Andersson gjorde 4 mål (5 i vår statistik liksom i svenskfotboll.se) och att Benjamin Kibebe inte gjorde något mål (1 i vår statistik liksom i svenskfotboll.se). Notera att Årets Fotbolls målsummering för AIK blir 41 medan AIK faktiskt gjorde 45 mål. Det fattas alltså fyra mål i Årets Fotbolls sammanställning, de fyra mål som avviker från vår statistik. Årets Fotboll har alltså fel.

Säsongen 2002:
Antal mål stämmer i Årets Fotboll. Årets Fotboll anger att Luke Casserly spelade 22 matcher (23 i vår statistik liksom i svenskfotboll.se).
Analys Casserly: Enligt Årets Fotboll spelade Luke Casserly inte mot Gif Sundsvall 5 augusti. Men både DN, Expressen, Aftonbladet och aik.se har med Luke Casserly från start som ytterback. Årets Fotboll har fel.

Säsongen 2003:
Både antal matcher och mål stämmer i Årets Fotboll.

Säsongen 2004:
Antal mål stämmer i Årets Fotboll. Årets Fotboll anger att Daniel Hoch spelade 14 matcher (15 i vår statistik liksom i svenskfotboll.se), att Jimmy Tamandi spelade 17 matcher (18 i vår statistik liksom i svenskfotboll.se), att Benjamin Kibebe spelade 22 matcher (21 i vår statistik liksom i svenskfotboll.se) och att Fredrik Björck spelade 18 matcher (19 i vår statistik liksom i svenskfotboll.se).
Analys Hoch: Enligt Årets Fotbolls sammanställning spelade Daniel Hoch 14 matcher. Men när man summerar hans enskilda matcher får man i Årets Fotboll, liksom i övrig statistik inklusive svenskfotboll.se, 15 matcher. Årets Fotbolls sammanställning är alltså fel.
Analys Tamandi: Enligt Årets Fotboll spelade Jimmy Tamandi INTE matchen mot Örebro 17 maj. Men både DN, Expressen, Aftonbladet och aik.se har med Tamandi som ytterback från start. Årets Fotboll har fel.
Analys Kibebe: Enligt Årets Fotboll spelade Benjamin Kibebe matchen mot Örebro 17 maj. Men varken DN, Expressen, Aftonbladet eller aik.se har med Kibebe. Han var ersättare och blev aldrig inbytt. Årets Fotboll har fel.
Analys Björck: Enligt Årets Fotboll blev Fredrik Björck aldrig inbytt i matchen mot Örgryte 24 oktober. Men både Aftonbladet, Expressen och aik.se anger att Björck blev inbytt i 69:e minuten. DN har dock missat att ange bytet. Allt tyder på att Björck blev inbytt och att Årets Fotboll, och Dagens Nyheter, har fel.

Säsongen 2006:
Antal mål stämmer i Årets Fotboll. Årets Fotboll anger att Mattias Moström spelade 18 matcher (17 i vår statistik liksom i svenskfotboll.se), att Daniel Arnefjord spelade 15 matcher (16 i vår statistik liksom i svenskfotboll.se) och att Miran Burgic spelade 12 matcher (13 i vår statistik liksom i svenskfotboll.se).
Analys Moström: Enligt Årets Fotboll spelade Mattias Moström matchen mot Gais 14 maj. Varken DN, Expressen, Aftonbladet eller aik.se har med Moström. Det var tre andra spelare som blev inbytta i matchen. Årets Fotboll har fel.
Analys Arnefjord: Enligt Årets Fotboll spelade Daniel Arnefjord inte matchen mot Gais 14 maj. Men både DN, Expressen, Aftonbladet och aik.se har med Arnefjord som innerback från start. Årets Fotboll har fel.
Analys Burgic: Enligt Årets Fotbolls sammanställning spelade Miran Burgic 12 matcher. Men när man summerar hans enskilda matcher får man i Årets Fotboll, liksom i övrig statistik inklusive svenskfotboll.se, 13 matcher. Årets Fotbolls sammanställning är alltså fel.

Spelare för spelare

1988 kom boken "Allsvenskan genom tiderna" ut. Där redovisades samtliga spelares allsvenska matcher och mål. Statistiken i AIK:s 100-årsbok byggde sedan till viss del på statistiken i Allsvenskan genom tiderna.
Här redovisar och förklarar vi avvikelserna i 500 AIK:are jämfört med Allsvenskan genom tiderna (som AIK:s 100-årsbok till viss del bygger på) och Fotbollextra/Årets Fotboll för spelare efter 1988.

  • Evald Allard kallas i Allsvenskan genom tiderna felaktigt för "Erik Allard". Han redovisas där enbart för en match medan han helt säkert, åtminstone enligt DN:s laguppställningar och matchreferat (och vi hittar inget motstridande i Idrottsbladet), spelade två matcher (18/4-27 och 24/4-27).
  • Crister Andersson gjorde fyra mål (enligt 500 AIK:are) eller fem mål (Allsvenskan genom tiderna). Det avvikande målet gjordes mot Elfsborg 25/8-74. Det var ett inlägg från Yngve Leback som Elfsborgs Leif Målberg styrde in i eget mål. Årets Fotboll anser i sin faktaruta att det var Crister som gjorde målet men skrev samtidigt i texten att målet gjordes av Yngve Leback. Crister var vid målet i närheten men rörde aldrig bollen. Fyra mål torde vara det korrekta.
  • Allsvenskan genom tiderna har med en match för Stig Andersson 1944-45. Den uppgiften torde bygga på Fotbollboken som hade en match för Andersson på bekostnad av Stig Östberg (21 enligt AIK, 20 enligt Fotbollboken). Någon Stig Andersson finns dock inte nämnd i AIK:s årsredovisning för det aktuella året (som redovisar 21 matcher för Östberg). Inte heller hittar vi någon Stig Andersson när samtliga matchreferat för säsongen gås igenom i Dagens Nyheter och Idrottsbladet utan där blir summan 21 matcher för Östberg.
  • Sune Andersson har i AIK:s 100-årsbok 19 mål medan han i 500 AIK:are står på 18 mål. Ett avvikande mål härrörs från säsongen 1948-49 då Sune i 500 AIK:are står på 4 mål medan han i Fotbollboken står på 5.
  • Åke "Bulten" Andersson (född 1947) står i Allsvenskan genom tiderna på 21 matcher mot 20 i 500 AIK:are. Det finns olika uppgifter om antalet matcher 1975 där Fotbollboken anger 18 och 500 AIK:are 17 (även Årets Fotboll anger 17 matcher). Av de nio matcher som Åke missade (enligt 500 AIK:are) var han ersättare utan att komma in i tre matcher. Det var 15/5, 12/6 och 31/7. Varken DN eller Göteborgs-Posten, som båda noga angav inhoppare och deras inbytesminuter, har noterat något inhopp av Andersson. Vi har inte funnit att han skulle ha blivit inbytt vid någon av dessa matcher.
  • Åke Andersson (född 1963) står i Allsvenskan genom tiderna på 24 matcher mot 23 i 500 AIK:are. De enda tänkbara matcherna där han skulle kunnat blivit inbytt (där han varit ersättare men där vi inte registrerat något byte) är för 1982 22/8, 26/8, 12/9 och 26/9, för 1983 17/4 och 24/9 samt för 1984 15/4, 23/4, 6/5, 12/8, 26/8, 2/9 och 6/9.
  • Björn Anlert står i Allsvenskan genom tiderna på 5 mål mot 6 i 500 AIK:are. Vi har gått igenom Björns alla mål och den enda oklarhet vi hittar är målet mot Djurgården 11/5-60. SvD och DN anger där Bengt Anlert som målskytt medan Stockholms-Tidningen, AB och Årets Fotboll anger Björn Anlert (Björn finns dessutom med som målskytt på en bild i Aftonbladet). Det är också Björn Anlert som har tillgodoräknats målet både i Årets Fotbolls och Fotbollbokens totala skytteliga.
  • Torsten Arnberg kallas i Allsvenskan genom tiderna felaktigt för "Alrik Arnberg".
  • Holger Belin står i Allsvenskan genom tiderna på 9 mål mot 10 i 500 AIK:are. Det är ett mål mot Hälsingborg 30/5-35 som misstämmer. Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad angav Holger Belin som AIK:s målskytt medan Idrottsbladet angav Olle Zetherlund. DN gjorde dessutom en poäng av det faktum att "Olle Zetherlund undvek att göra mål på Olympia. I stället ryckte reserven Belin in som målskytt." Det torde ha varit Belin som gjorde målet men Fotbollboken, och Allsvenskan genom tiderna, har haft Idrottsbladets felaktiga uppgift som grund.
  • Jörgen Bengtsson står i Allsvenskan genom tiderna på 105 matcher mot 100 i 500 AIK:are samt 3 mål i Allsvenskan genom tiderna mot 4 i 500 AIK:are. Vi har granskat samtliga fyra mål och det råder inga oklarheter om något av dessa. Fyra mål för Bengtsson är alltså korrekt. Vi har granskat de matcher där Bengtsson varit ersättare men där vi inte har någon notering om att han blivit inbytt. I de 105 matcherna i Allsvenskan genom tiderna torde det inräknas matcher där Bengtsson var ersättare men aldrig blivit inbytt, förmodligen fem matcher 1970 (då Bengtsson var ersättare men ej inbytt i fem matcher).
  • Hasse Bergh står i Fotbollextra för 1998 felaktigt på 10 matcher mot 11 i 500 AIK:are. Enligt DN, Expressen, Aftonbladet, Årets Fotboll och aik.se spelade Hasse 11 matcher det året.
  • Ernst Blomqvist står i Allsvenskan genom tiderna på 54 matcher och 7 mål medan han i 500 AIK:are står på 57 matcher och 10 mål. Vi har svårt att avgöra i vilka matcher avvikelserna uppstår men vi har gått igenom samtliga 57 matcher och samtliga 10 mål och inte funnit några oklarheter.
  • Gunnar Blomström står i Allsvenskan genom tiderna på 3 matcher mot 2 matcher i 500 AIK:are. Vi har inte hittat några oklarheter som gör att han skulle ha spelat 3 matcher.
  • Ivan Bodin står i Allsvenskan genom tiderna på 14 mål mot 15 i 500 AIK:are. Skillnaden härrörs från säsongen 1948-49 då Fotbollboken har 13 mål för Bodin medan vi får det till 14.
  • Carl-Filip Borgh står i Allsvenskan genom tiderna på 4 matcher mot 5 matcher i 500 AIK:are. Vi har inte hittat några oklarheter kring de 5 matcher han spelade.
  • Moje Brick står i Allsvenskan genom tiderna på 5 mål mot 4 mål i 500 AIK:are. Vi har inte hittat några oklarheter som gör att han skulle ha gjort 5 mål.
  • Paolo Bruschi står i Allsvenskan genom tiderna på 39 matcher mot 36 i 500 AIK:are. Vi har inte hittat några oklarheter. Förmodligen inkluderar Allsvenskan genom tiderna tre matcher 1970 då Bruschi var ersättare men aldrig blev inbytt.
  • Bertil Bäckvall står i Allsvenskan genom tiderna på 31 mål mot 33 i 500 AIK:are. Skillnaden härrörs dels från säsongen 1947-48 (7 mål i Fotbollboken medan vi får det till 8) och säsongen 1948-49 (6 mål i Fotbollboken medan vi får det till 7).
  • Herman Carlson (felstavad i Allsvenskan genom tiderna) står i Allsvenskan genom tiderna på 8 matcher mot 5 i 500 AIK:are. Vi hittar inga oklarheter i uppgiften om 5 matcher.
  • Lars Carlson står i Allsvenskan genom tiderna på 45 matcher medan han i 500 AIK:are står på 44 matcher. Möjligen kan han ha räknats för matchen mot Malmö FF 11/10-78 (han finns felaktigt med i DN:s laguppställning). I övrigt hittar vi inga oklarheter.
  • Det finns angivet två stycken Stig Carlsson i Allsvenskan genom tiderna. En Stig Carlsson ("Stickan") har samma antal matcher som i 500 AIK:are (59 matcher) men därutöver finns en Stig Carlsson som skulle ha spelat 4 matcher 1942-43. Stig "Stickan" Carlsson spelade mycket riktigt 4 matcher 1942-43 men dessa 4 matcher är inkluderade i de 59 som är korrekta. Någon annan Stig Carlsson har vi inte hittat och det "saknas" inte heller 4 matcher säsongen 1942-43. Det torde ha varit en och samma Stig Carlsson som spelade de 4 matcherna den säsongen. Allsvenskan genom tiderna uppger dock att Stig gjorde sex mål medan vi hittar sju. Även summeringarna i Fotbollbokens olika skytteligor stämmer överens med våra uppgifter.
  • Gunnar Casparsson står i Allsvenskan genom tiderna på 23 matcher mot 25 i 500 AIK:are. Vi hittar inga oklarheter kring hans 25 matcher.
  • Josef "Jocke" Ekholm kallas i Allsvenskan genom tiderna felaktigt för "John".
  • Wilhelm Engdahl står i Allsvenskan genom tiderna på 54 matcher och 17 mål mot 55 matcher och 19 mål i 500 AIK:are. Vi har granskat samtliga 55 matcher och 19 mål. Ett mål som kan förklara skillnaden är ett mål mot Norrköping 1930. Se vidare under Pära Kaufeldt om det målet.
  • Roland Eriksson har inga mål noterade i Allsvenskan genom tiderna mot 1 mål i 500 AIK:are. Det målet gjordes 9/5-54 och vi hittar inga oklarheter kring målet som beskrivs tydligt i bl a Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Borås Tidning. Målet är också registrerat på Eriksson i Fotbollboken.
  • Sven Eriksson står i Allsvenskan genom tiderna på 19 matcher mot 18 i 500 AIK:are. Vi har inte hittat några oklarheter kring hans matcher.
  • Wilton Figueiredo står på 17 mål både i svenskfotboll.se och i 500 AIK:are. Dock finns ett mål som kan diskuteras. Det var målet mot Göteborg 26/10-06 då många, bl a aik.se, ansåg att det var ett självmål. Vi har dock följt den officiella statistik på svenskfotboll.se som ansåg att Figueiredo gjorde målet.
  • Claes-Göran Forsberg står i Allsvenskan genom tiderna på 2 matcher mot 4 i 500 AIK:are. Forsberg spelade från start i två matcher 1978 och blev definitivt inbytt i två matcher 1979.
  • Kjell Granqvist står i Allsvenskan genom tiderna på 28 matcher mot 29 i 500 AIK:are. Skillnaden kan vara från 1977 då Årets Fotboll har 15 matcher för Granqvist medan 500 AIK:are har 16.
  • Tord Grip står i Allsvenskan genom tiderna på 57 matcher mot 56 i 500 AIK:are. Skillnaden kan härröra från 1968 då Fotbollboken har 20 matcher för Grip mot 19 på 500 AIK:are. I ingen av de tre matcherna Grip, enligt 500 AIK:are, missade var han 12:e man och kunde således inte ha blivit inbytt. Förmodligen har Allsvenskan genom tiderna använt sig av Fotbollbokens felaktiga uppgift.
  • Justus Gustafsson står i Allsvenskan genom tiderna på 101 matcher mot 102 matcher i 500 AIK:are. Vi har inte hittat några oklarheter kring hans 102 matcher.
  • Göran Göransson står i Allsvenskan genom tiderna på 12 mål mot 13 i 500 AIK:are. Skillnaden torde härröra från målet mot Elfsborg 4/5-78 då Göransson styrde in ett skott från Sanny Åslund men där Åslund står som målskytt i vissa sammanställningar.
  • Wilhelm van der Haagen har i Allsvenskan genom tiderna felaktigt kallats "Peter".
  • Algot Haglund står i Allsvenskan genom tiderna på 5 matcher mot 3 i 500 AIK:are. Vi har inte hittat några oklarheter kring hans matcher.
  • Curt Haglund står i Allsvenskan genom tiderna på 12 matcher mot 13 i 500 AIK:are. Vi har inte hittat några oklarheter kring hans matcher.
  • Lars Hall står i Allsvenskan genom tiderna på 6 mål mot 7 mål i 500 AIK:are. Målet som skiljer är det Hall gjorde 2/8-53 som har noterats på Ingvar "Tjotta" Olsson i Fotbollboken men där Olsson dagen efter matchen gick ut i tidningarna och dementerade att han hade rört bollen.
  • Sten Heldt är i Allsvenskan genom tiderna inte noterad för något mål. Han gjorde de 5 mål som står i 500 AIK:are.
  • Hördur Hilmarsson är i Allsvenskan genom tiderna noterad för 22 matcher mot 26 i 500 AIK:are. Han spelade definitivt samtliga 26 matcher 1981.
  • Bo Holmberg står i Allsvenskan genom tiderna på 86 matcher mot 84 i 500 AIK:are. Det är förmodligen ett par matcher 1970 där Holmberg var ersättare men aldrig kom in som utgör skillnaden.
  • Christer Johansson står i Allsvenskan genom tiderna på 67 matcher mot 69 matcher i 500 AIK:are. En av dessa matcher kan härröras från 1973 (då Fotbollboken har 6 matcher mot 7 i 500 AIK:are). Vi vet inte var den andra skillnaden finns men vi kan tänka oss att Allsvenskan genom tiderna har missat något inbyte.
  • Gunnar Johansson står i Allsvenskan genom tiderna på 4 mål mot 5 mål i 500 AIK:are. Vi har gått igenom samtliga fem mål, i bl a Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, och hittar inga oklarheter kring något av hans fem mål.
  • Ingemar Johansson står i Allsvenskan genom tiderna på 2 mål mot 1 mål i 500 AIK:are. Vi hittar inga oklarheter i samband med hans mål. Ev kan Allsvenskan genom tiderna ha blandat ihop något mål av Gunnar Johansson och lagt det på Ingemar Johansson.
  • Knut Johansson står i Allsvenskan genom tiderna på 13 mål mot 12 mål i 500 AIK:are. Vi hittar inga oklarheter i samband med hans mål.
  • Sven Johansson har inga mål noterade i Allsvenskan genom tiderna mot 1 mål i 500 AIK:are. Det målet gjordes 15/9-29 och bl a Dagens Nyheter, Idrottsbladet och Svenska Dagbladet skrev noggrannt om hur det gick till. Vi hittar inga oklarheter kring Johanssons mål.
  • Pa-Modou Kah står för 1 mål både på svenskfotboll.se och i 500 AIK:are. Det målet skulle ha gjorts mot Kalmar 7/7-04 men vid granskning av TV-bilder är det mycket tveksamt om Kah rörde bollen. Men han står som målskytt i den officiella statistiken och vi har följt den här även om den är felaktig.
  • Michael Kanslätt är i Allsvenska genom tiderna felstavad ("Canslätt").
  • Per Kaufeldt står i Allsvenskan genom tiderna, och i många andra sammanställningar, på 124 mål men vi får det bara till 122. Det är två matcher där Pära torde ha tillgodoräknats mål, där vi är mycket tveksamma om han egentligen gjorde målen. Det ena är Norrköping-AIK, 13 april 1930. AIK vann matchen med 4-1 och det finns olika uppgifter om AIK:s fjärde mål. Dagens Nyheter anger att Engdahl gjorde målet sedan "Kaufeldts välberäknande knuff tiondelssekunden efter det Ragnar fångat Engdahls centring kom bollen att flyga ur målvaktens händer. Typiskt engelskt." Norrköpings Tidningar anger att Engdahl gjorde målet. Svenska Dagbladet anger inte explicit vem som gjorde AIK:s fjärde mål utan skrev att "Kaufeldt attackerade målvakten så kraftigt att denne tappade bollen i mål". Stockholms-Tidningen skrev att "Engdahl slängde in en hård boll och Kaufeldt knuffade in både målvakt och boll i mål". Stockholms Dagblad (med Wille Engdahl som reporter och den som alltså slog in bollen mot mål) skrev att "Norrköpings målvakt tappade ett inspel efter en kraftig knuff från Kaufeldt". Idrottsbladet skrev att "målvakten Ragnar klarade en lätt boll från vänsterkanten men gjorde sig ingen brådska att göra sig av med bollen. En kraftig knuff från Kaufeldt gjorde att han tappade bollen i mål". Vi tolkar matchreferaten så att målet knappast hade godkänts idag. Men det var Kaufeldt som definitivt orsakade målet genom sin knuff mot målvakten men att det är mycket tveksamt om han rörde bollen. Siste AIK:are på bollen var nog Wilhelm Engdahl. Dagens Nyheter och Norrköpings Tidningar anger Engdahl som målskytt. Idrottsbladet räknar Kaufeldt som målskytt då han i skytteligan för hela säsongen tillgodoräknas nio mål, istället för de åtta han skulle ha om detta mål inte inkluderas, samtidigt som Engdahl inte tillgodoräknas målet i skytteligan.
    Det andra målet är från Hälsingborg-AIK, 6 maj 1934. Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Stockholms-Tidningen/Stockholms Dagblad, Svenska Morgonbladet, Skånska Socialdemokraten, Helsingborgs-Posten, Socialdemokraten, Göteborgs Handelstidning, Öresundsposten, Kristianstads Läns Tidning, Morgontidningen, Göteborgs Morgonpost och Göteborgs-Tidningen anger alla att AIK:s mål gjordes i ordning av Per Kaufeldt, Eric "Lillis" Persson och Axel "Acke" Nilsson. Även om en del tidningar har haft "andra tidningars journalister som korrespondenter" så är alla helt överens i målbeskrivningarna. Idrottsbladet anger även att Pära Kaufeldt gjorde AIK:s första mål och att Acke Nilsson gjorde det tredje men hävdar att Pära Kaufeldt även gjorde AIK:s andra mål. Idrottsbladet har i sin totala skytteliga tillgodoräknat Kaufeldt även detta andra mål. Vi har i vår redovisning utgått från att Eric "Lillis" Persson gjorde AIK:s andra mål och Axel Nilsson AIK:s tredje.
  • Benjamin Kibebe står i Fotbollextra på 22 matcher för 2004 mot 21 i 500 AIK:are. Enligt Årets Fotboll spelade Benjamin Kibebe matchen mot Örebro 17 maj. Men varken DN, Expressen, Aftonbladet eller aik.se har med Kibebe. Han var ersättare och blev aldrig inbytt. Årets Fotboll liksom Fotbollextra i sin sammanställning, har fel. Svenskfotboll.se har 21 matcher, precis som 500 AIK:are.
  • Björn Kindlund står i Årets Fotboll på 3 mål 1993 mot 4 i 500 AIK:are. Målet som skiljer är 1-0-målet mot Öster 30/8. Det var Kindlund som på en hörna nickade bollen mot och in i mål och där Nordin kastar sig fram och på eller strax innanför mållinjen, nickar bollen vidare in i mål. Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Expressen är alla mycket tydliga med att Kindlund gjorde målet. På TV-bilderna är det svårt att se om bollen var över mållinjen när Nordin gav den ytterligare skjuts in i mål. I Fotbollextra, i sammanställningar många år senare, har Nordin tillgodoräknats målet. När målet gjordes bokfördes det på Kindlund och, oavsett om Nordin nådde bollen precis på mållinjen eller strax innanför, hade bollen gått in i mål.
  • Sven Kindahl står i Allsvenskan genom tiderna på 70 matcher mot 69 i 500 AIK:are. Skillnaden härrörs från säsongen 1942-43 då Kindahl i Fotbollboken står på 10 matcher medan vi bara får det till 9. Vi har inte hittat den enskilda match där uppgifterna går isär.
  • Kurt Kjellström står i Allsvenskan genom tiderna på 2 mål mot 3 mål i 500 AIK:are. Skillnaden härrörs från säsongen 1939-40 då Kjellström i Fotbollboken står på 2 mål medan vi får det till 3. Inte vid något av dessa 3 mål hittar vi några oklarheter.
  • Thomas Lagerlöf står i Fotbollextra och Årets Fotboll för 19 matcher 1994. Men när man summerar hans enskilda matcher får man i Årets Fotboll, liksom när man summerar från DN och AIK:s egen statistik, 18 matcher. Fotbollextras och Årets Fotbolls sammanställning är alltså fel. Dock är detta ett fel som har följt med i senare års sammanställningar.
  • Gunnar Larsson står i Allsvenskan genom tiderna på 2 mål mot 1 mål i 500 AIK:are. Skillnaden härrörs från AIK-Göteborg 15/9-40 där AIK:s andra mål gjordes av Olle Pettersson (enligt DN, SvD och Stockholms-Tidningen) medan Allsvenskan genom tiderna förmodligen har tillgodoräknat Larsson målet. Vi hittar inga andra oklarheter kring Larssons mål.
  • Leif Lindén står i Allsvenskan genom tiderna på 45 matcher mot 44 i 500 AIK:are. Vi har inte hittat den match där uppgifterna går isär.
  • Sven Lindqvist står i Allsvenskan genom tiderna på 139 matcher och 3 mål mot 137 matcher och 4 mål i 500 AIK:are. Vi har inte hittat de matcher där uppgifterna går isär.
  • David Ljung står i Fotbollextra på 24 matcher för 1999 medan vi bara får det till 23 matcher. David missade 1999 definitivt AIK-Örebro (13/4), AIK-Helsingborg (10/5) och AIK-Örgryte (24/5). Allt samstämmigt från Dagens Nyheter, Expressen, Aftonbladet och aik.se. Fotbollextra har fel.
  • Tommy Lundh står i Allsvenskan genom tiderna på 56 matcher mot 58 i 500 AIK:are. Vi har inte hittat de matcher där uppgifterna går isär men vi har konstaterat att Tommy spelade 58 matcher.
  • Björn Lundberg står i Allsvenskan genom tiderna på 189 matcher mot 186 i 500 AIK:are. Vi har inte hittat de matcher där uppgifterna går isär men vi gissar att det i Allsvenska genom tiderna ingår matcher som ersättare utan att bli inbytt åtminstone 1970.
  • Roland Lundblad står i Allsvenskan genom tiderna på 41 mål mot 42 mål i 500 AIK:are. 42 mål stämmer med de enskilda årens summeringar från Årets Fotboll och vi har inte, när vi granskat Lundblads alla mål, hittat några oklarheter.
  • Roland Magnusson står i Allsvenskan genom tiderna på 62 matcher mot 61 i 500 AIK:are. Vi har inte hittat den match där uppgifterna går isär men vi gissar att det i Allsvenska genom tiderna ingår en match som ersättare utan att bli inbytt 1970.
  • Börje Marcus står i Allsvenskan genom tiderna på 105 matcher mot 104 i 500 AIK:are. Vi har inte hittat den match där uppgifterna går isär.
  • Claes Marklund står i Allsvenskan genom tiderna på 102 matcher mot 100 i 500 AIK:are. Vi har inte hittat de matcher där uppgifterna går isär.
  • Bror Mellberg står i Allsvenskan genom tiderna på 34 mål mot 33 mål i 500 AIK:are. Skillnaden härrörs från säsongen 1957-58 då Mellberg i Fotbollboken noteras för 8 mål mot 7 i 500 AIK:are. Vi har inte hittat någon oklarhet kring Mellbergs målskytte och Årets Fotboll har samma uppgifter som 500 AIK:are.
  • Sten Mellgren står i Allsvenskan genom tiderna på 3 matcher mot 4 i 500 AIK:are. Vi har gått igenom Dagens Nyheter, Stockholms-Tidningen, Svenska Dagbladet och Idrottsbladet och inte hittat några oklarheter kring Mellgens 4 matcher.
  • Jim Nildén står i Allsvenskan genom tiderna på 126 matcher mot 124 i 500 AIK:are. Vi gissar att Nildén i Allsvenskan genom tiderna har tillgodoräknats 2 matcher 1970 då han var ersättare men aldrig blev inbytt.
  • Axel Nilsson har samma uppgifter i Allsvenskan genom tiderna som på 500 AIK:are. Dock tror vi att antalet mål har framräknats på olika sätt. Ett mål 27/8-33 har Fotbollboken antagligen räknat Hugo Sjögren som målskytt medan vi har räknat Acke Nilsson. Ett mål från 23/8-36 bör Fotbollboken har räknat Acke Nilsson som målskytt medan vi har räknat Eric Persson.
  • Gösta "Pröjsarn" Nilsson står i Allsvenskan genom tiderna på 162 matcher och 33 mål mot 161 matcher och 31 mål i 500 AIK:are. Ett mål skiljer sig från säsongen 1947-48 då Fotbollboken redovisar 8 mål och vi enbart 7 mål. Ett annat mål skiljer sig från säsongen 1948-49 då Fotbollboken redovisar 3 mål och vi enbart hittar 2 mål. Vi har inte funnit vilka mål som avviker från vår sammanställning. Den avvikande matchen är mot Kalmar 27/5-51 då Nilsson inte var med (men i Fotbollboken för det året står han noterad för 22 matcher).
  • John "Jompa" Nilsson står i Allsvenskan genom tiderna på 61 mål mot 62 mål i 500 AIK:are. Vi har inte funnit i vilken match det råder olika uppgifter.
  • Nils "Gävle" Nilsson står i Allsvenskan genom tiderna på 139 matcher och 10 mål mot 137 matcher och 8 mål i 500 AIK:are. Vi har inte funnit vilka mål och matcher som det råder olika uppgifter kring.
  • Krister Nordin står i Årets Fotboll och Fotbollextra på 4 mål 1993 mot 3 mål i 500 AIK:are. Målet som skiljer är 1-0-målet mot Öster 30/8. Det var Kindlund som på en hörna nickade bollen mot och in i mål och där Nordin kastar sig fram och på eller strax innanför mållinjen, nickar bollen vidare in i mål. Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Expressen är alla mycket tydliga med att Kindlund gjorde målet. På TV-bilderna är det svårt att se om bollen var över mållinjen när Nordin gav den ytterligare skjuts in i mål. I Fotbollextra, i sammanställningar många år senare, har Nordin tillgodoräknats målet. När målet gjordes bokfördes det på Kindlund och, oavsett om Nordin nådde bollen precis på mållinjen eller strax innanför, hade bollen gått in i mål.
  • Ingvar "Tjotta" Olsson står i Allsvenskan genom tiderna på 71 mål mot 70 mål i 500 AIK:are. Målet som skiljer är det Lars Hall gjorde 2/8-53 som har noterats på Olsson i Fotbollboken men där Olsson dagen efter matchen gick ut i tidningarna och dementerade att han hade rört bollen.
  • Olavus Olsson står i Allsvenskan genom tiderna på 87 matcher mot 91 matcher i 500 AIK:are. Skillnaden kan härröras från 1967 då Fotbollboken har 13 matcher medan vi har konstaterat att Olsson var med i 16 matcher. Ytterligare 1 match kan skilja 1968 då Olsson har 12 matcher i Årets Fotboll medan vi hittar honom i 13 matcher.
  • Sven Olsson står i Allsvenskan genom tiderna på 1 match mot 2 matcher i 500 AIK:are. Den avvikande matchen är mot Kalmar 27/5-51 då Olsson definitivt var med i stället för Gösta Nilsson (i Fotbollboken för det året står Olsson noterad för 1 match och Nilsson för 22 matcher).
  • Åke Olsson står i Allsvenskan genom tiderna på 14 matcher mot 13 matcher i 500 AIK:are. Skillnaden härrörs från 1967 då Fotbollboken har 4 matcher medan han bara var med i 3 matcher. Notera att Olsson i säsongens tredje match, borta mot Göteborg (han var med i de tre första matcherna) blev så svårt knäskadad att ledband, korsband och menisk gick sönder. Det tog ett år innan Olsson var tillbaka. Fotbollboken måste alltså ha fel.
  • Oskar Palm står i Allsvenskan genom tiderna på 15 matcher mot 17 matcher i 500 AIK:are. Vi har inte funnit vilka matcher som avviker.
  • Eric "Lillis" Persson står i Allsvenskan genom tiderna på 100 mål mot 102 mål i 500 AIK:are. Målen som skiljer torde vara 6/5-34 då Kaufeldt fick ett mål i Idrottsbladet (och Fotbollboken) medan alla andra tidningar (vi har räknat till 15 stycken) har Persson som målskytt. Det andra målet är från 23/8-36 då Acke Nilsson har fått ett mål tillgodoräknats som egentligen gjordes av Persson.
  • John "Broarn" Persson står i Allsvenskan genom tiderna på 81 matcher mot 84 matcher i 500 AIK:are. Vi har inte kunnat utreda var avvikelserna finns.
  • Olle Pettersson står i Allsvenskan genom tiderna på 8 mål mot 9 mål i 500 AIK:are. Målet som avviker är från 15/9-40 då Olle Pettersson gjorde målet men där Gunnar Larsson fått målet tillgodoräknat i Fotbollboken.
  • Ove Rübsamen står i Allsvenskan genom tiderna på 147 matcher mot 148 matcher i 500 AIK:are. Vi har inte kunnat utreda i vilken match avvikelsen finns.
  • Sigge Sandin kallas i Allsvenskan genom tiderna felaktigt för "Sixten".
  • Jörgen Sandsten står i Allsvenskan genom tiderna på 1 match medan 500 AIK:are inte har någon notering om någon allsvensk match. Allsvenskan genom tiderna räknar förmodligen matchen mot Elfsborg 25/10-70 då Sandsten var 13:e man men aldrig blev inbytt.
  • August "Agge" Selling kallades i Allsvenskan genom tiderna felaktigt för "Algot".
  • Åke Sigrell står i Allsvenskan genom tiderna på 81 matcher och 30 mål mot 82 matcher och 31 mål i 500 AIK:are. Vi har inte funnit vilket mål och vilken match som det råder olika uppgifter kring.
  • Hugo Sjögren står i Allsvenskan genom tiderna på 141 matcher och 3 mål mot 143 matcher och 2 mål i 500 AIK:are. Målet som skiljer är från 27/8-33 då Fotbollboken antagligen har räknat Hugo Sjögren som målskytt medan vi har räknat Acke Nilsson. Vi har inte kunnat hitta de matcher som avviker.
  • Eric "Bassen" Sköld står i Allsvenskan genom tiderna på 21 matcher och 8 mål mot 20 matcher och 9 mål i 500 AIK:are. Vi har inte kunnat hitta de uppgifter som avviker.
  • Sven Åke Sundström kallas i Allsvenskan genom tiderna felaktigt för "Stig".
  • Helmer "Pysen" Svedberg står i Allsvenskan genom tiderna på 42 matcher mot 40 matcher i 500 AIK:are. Vi har inte kunnat utreda i vilka matcher avvikelserna finns.
  • Arthur Svensson står i Allsvenskan genom tiderna på 114 matcher mot 115 matcher i 500 AIK:are. Eventuellt har skillnaden uppkommit kring matchen 23/5-43 men alla seriösa källor menar att Svensson spelade med i den matchen.
  • Erik Svensson står i Allsvenskan genom tiderna på 2 matcher 1942-44. I själva verket var det två olika Erik Svensson som spelade dessa matcher. Eric Svensson från Örebro spelade 13/9-42 och Erik Svensson från Malmö spelade 11/6-44.
  • Dag Szepanski står i Allsvenskan genom tiderna på 28 mål mot 31 mål i 500 AIK:are. Vi hittar ingen förklaring till det låga antalet mål i Allsvenskan genom tiderna. Dag gjorde 31 mål vilket det även blir när man summer alla mål i Årets Fotboll.
  • Lennart Söderberg står i Allsvenskan genom tiderna på 84 matcher mot 85 matcher i 500 AIK:are. Avvikelsen finns i matchen mot Örebro 19/4-64 då alla tidningar (DN, IB, SvD m fl inklusive distinkta referenser från Bobby Byström i DN och Ulf Jansson i IB) är överens om att Söderberg spelade matchen men där Årets Fotboll och Fotbollboken har redovisat Allan Wikström.
  • Hugo Söderström står i Allsvenskan genom tiderna på 5 matcher mot 6 matcher i 500 AIK:are. Vi har granskat Dagens Nyheter, Idrottsbladet, Svenska Dagbladet och Stockholms-Tidningen och vi hittar ingen förklaring till avvikelsen i Allsvenskan genom tiderna.
  • Jimmy Tamandi står i Fotbollextra och Årets Fotboll på 17 matcher 2004. Enligt Årets Fotboll spelade Jimmy Tamandi INTE matchen mot Örebro 17 maj. Men både DN, Expressen, Aftonbladet och aik.se har med Tamandi som ytterback från start. Årets Fotboll och Fotbollextra har fel. Svenskfotboll.se har, liksom 500 AIK:are, 18 matcher på Tamandi.
  • Knut "Putte" Thysell står i Allsvenskan genom tiderna på 4 matcher mot 3 matcher i 500 AIK:are. Vi hittar ingen förklaring till avvikelsen.
  • Nils Thysell står i Allsvenskan genom tiderna på 14 matcher mot 15 matcher i 500 AIK:are. Vi har granskat Dagens Nyheter och Idrottsbladet och Thysell stod sina 15 matcher i Allsvenskan. Vi hittar ingen förklaring till avvikelsen i Allsvenskan genom tiderna.
  • Oscar Thysell står i Allsvenskan genom tiderna på 9 matcher mot 7 matcher i 500 AIK:are. Vi hittar ingen förklaring till avvikelsen.
  • Ernst "Sudden" Wahlberg står i Allsvenskan genom tiderna på 150 matcher och 91 mål mot 151 matcher och 92 mål i 500 AIK:are. Ett avvikande mål kan härröra från Eskilstuna-AIK 3/5-25 (5-2 till AIK). Vi har hittat uppgifter om målgörare i Dagens Nyheter, Idrottsbladet, Svenska Dagbladet, Stockholms-Tidningen och Eskilstuna-Kuriren. Samt av tidigare erfarenheter mindre pålitliga uppgifter från "Allsvenskan i siffror". Tyvärr visar uppgifterna på olika målgörare. Svd, Stockholms-Tidningen, IB och Eskilstuna-Kuriren är överens om att AIK:s fyra första mål gjordes i tur och ordning av Per Kaufeldt, Per Kaufeldt, Herbert "Banken" Ohlsson och Putte Kock. De beskriver också målen på likartat sätt. DN menar dock att det andra målet gjordes av Herbert Ohlsson. Det femte målet tycks ha kommit sedan någon i en tät klunga sparkat bollen in i mål. SvD menar att det var Ernst "Sudden" Wahlberg som gjorde detta femte mål. DN menar att det var Kaufeldt som gjorde målet, dock inte från något "klungspel". Varken Stockholms-Tidningen, IB och Eskilstuna-Kuriren nämner någon målskytt utan menar att målet "kom från en klunga framför mål". Allsvenskan i siffror, som vid många andra matcher har angivit felaktiga uppgifter och inte har kunnat användas som pålitlig källa, tror att målen gjordes av Kaufeldt, Ohlsson, Ohlsson, Kaufeldt och Kock. Eftersom fyra tidningar, där eventuellt någon har använt en annan tidning som korrespondent, har samma uppgifter på de fyra första målen utgår vi från att det är korrekt (Kaufeldt, Kaufeldt, Ohlsson och Kock). För det sista målet har vi inte hittat någon trovärdig målskytt. Det enda vettiga förslaget, som utgår från en målbeskrivning som de flesta är överens om, anger Wahlberg. Vi har därför angett Wahlberg som målskytt. Vi tar ingen hänsyn till uppgifterna från Allsvenskan i siffror. Vi har inte kunnat hitta de andra uppgifterna som avviker.
  • Jan-Olof Wallgren står i Allsvenskan genom tiderna på 79 matcher mot 80 matcher i 500 AIK:are. Skillnaden kan härröras från 1976 då Fotbollboken anger att Jan-Olof spelade 24 matcher medan vi har de 25 matcher som Wallgren definitivt spelade (han spelade alla dessa från start och missade bara matchen mot Norrköping i augusti).
  • Thure Westerdahl står i Allsvenskan genom tiderna på 30 matcher mot 29 matcher i 500 AIK:are. Vi har inte kunnat hitta de uppgifter som avviker.
  • Allan Wikström står i Allsvenskan genom tiderna på 45 matcher mot 44 matcher i 500 AIK:are. Avvikelsen finns i matchen mot Örebro 19/4-64 då alla tidningar (DN, IB, SvD m fl inklusive distinkta referenser från Bobby Byström i DN och Ulf Jansson i IB) är överens om att Lennart Söderberg spelade matchen men där Årets Fotboll och Fotbollboken har redovisat Allan Wikström.
  • Olle Zetherlund står i Allsvenskan genom tiderna på 41 mål mot 40 mål i 500 AIK:are. Det är ett mål mot Hälsingborg 30/5-35 som misstämmer. Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad angav Holger Belin som AIK:s målskytt medan Idrottsbladet angav Olle Zetherlund. DN gjorde dessutom en poäng av det faktum att "Olle Zetherlund undvek att göra mål på Olympia. I stället ryckte reserven Belin in som målskytt." Det torde ha varit Belin som gjorde målet men Fotbollboken, och Allsvenskan genom tiderna, har haft Idrottsbladets felaktiga uppgift som grund.
  • Rolf Zetterlund står i Allsvenskan genom tiderna på 12 mål mot 11 mål i 500 AIK:are. Vi har inte kunnat hitta det mål som avviker. Vid summering av målen i Årets Fotboll stämmer 11 mål.
  • Göran Åberg står i Allsvenskan genom tiderna på 134 matcher och 3 mål mot 135 matcher och 2 mål i 500 AIK:are. Den avvikande matchen kan ha spelats 1968 då Årets Fotboll anger att Göran spelade 3 matcher medan vi (liksom Fotbollboken) får det till 2 matcher. Vi hittar ingen förklaring till avvikelsen för antal mål. Vid avstämning med Fotbollboken och Årets Fotboll har vi samma antal mål.
  • Jan Åkerblom står i Allsvenskan genom tiderna på 7 matcher mot 5 matcher i 500 AIK:are. Vi hittar ingen förklaring till skillnaden utöver att Allsvenskan genom tiderna troligen har inräknat 2 matcher där Åkerblom var ersättare men aldrig blev inbytt.
  • Anders Åslund står i Allsvenskan genom tiderna på 43 matcher mot 45 matcher i 500 AIK:are. Vi hittar ingen förklaring till skillnaden. Skillnaden förstärks t o m då Fotbollboken för 1977 har redovisat 9 matcher mot 7 i 500 AIK:are och Årets Fotboll.
  • Martin Åslund står i senare sammanställningar i Fotbollextra på 13 matcher 1999 mot 14 i 500 AIK:are. Martin spelade definitivt, enligt DN, Expressen, Aftonbladet, Årets Fotboll och aik.se, 14 matcher. Fotbollextras senare sammanställningar har fel. Däremot stod det rätt i Fotbollextra för det aktuella året.
  • Sanny Åslund står i Allsvenskan genom tiderna på 51 mål mot 50 mål i 500 AIK:are. Skillnaden torde härröra från målet mot Elfsborg 4/5-78 då Göran Göransson styrde in ett skott från Sanny Åslund men där Åslund står som målskytt i vissa sammanställningar.
  • Stig Östberg står i Allsvenskan genom tiderna på 70 matcher mot 71 matcher i 500 AIK:are. Skillnaden härrör sig från säsongen 1944-45 då Fotbollboken har 20 matcher för Östberg medan 500 AIK:are har 21 matcher. I Fotbollboken anges i stället att en "Stig Andersson" skulle ha spelat den matchen där Östberg inte skulle ha medverkat. Vi hittar Östberg i 21 matcher och vi hittar inte något spår av någon "Stig Andersson".

Anders Johrén (2007)

 

Läs även

500 AIK:are
Alla matcher
Alla säsonger
Fel i "Boken om 500 AIK:are"