Startsida Fotboll 500 AIK:are Patric Andersson

PATRIC ANDERSSON - BARA PATRIC HAR GJORT DET SEDAN 1993

Patric "Långås" Andersson kom till AIK 2001 efter att ha spelat flera år i IFK Göteborg. Samma sommar gjorde han sina bästa insatser i AIK-tröjan då han bland annat gjorde mål i fyra allsvenska AIK-matcher i rad. Det är bara Patric som har lyckats med den bedriften under de senaste 13 åren (till och med 2006). Patric var den hårt arbetande anfallaren som inte riktigt trivdes i Stockholm utan återvände till Göteborg efter drygt 1,5 år i AIK och Stockholm.

Fullständigt namn: Patric Andersson.
Smeknamn: Långås.
Född: 1 april 1979 i Långås.
Bott: Långås (någon mil norr om Falkenberg, 1979-95), Göteborg (1996-2000), Solna (Huvudsta, 2001-02), Göteborg (2002-).
Arbete: Fotbollsspelare.
Familj: Sambo Helena.
Matchdata: 180cm, 78kg.
Favoritlag som ung: IFK Göteborg.
Favoritlag 2006: Alla klubbar han har spelat för.
Bästa AIK-minnen: Derbymatcherna.
Mest minnesvärda AIK-mål: 2-1-målet mot IF Elfsborg 4 juli 2001.
Moderklubb: Långås IF.
Allsvenska AIK-matcher: 30 (+ 96 i IFK Göteborg och 9 i BK Häcken).
Allsvenska AIK-mål: 6 (+ 17 i IFK Göteborg och 1 i BK Häcken).
Allsvensk AIK-debut: 9 april 2001 (Malmö FF-AIK, 2-0).
Första allsvenska AIK-mål: 28 maj 2001 (AIK-BK Häcken 2-0, Patric gjorde 2-0 i 86:e minuten).

Totalt 30 6 8 6 5 1 43 13
* Patric gjorde därutöver ett mål i den avgörande straffsparksläggningen mot Elfsborg i cupfinalen 2001.

Matchstatistik
Allsvenskan 30 11 9 10 50-45 42 1,40 p/match

PATRIC ANDERSSON - "LÅNGÅS"

Patric Andersson är uppvuxen i Långås, mitt emellan Falkenberg och Varberg. 16 år gammal kom han till IFK Göteborg, vars representationslag då var särklassigt bäst i Sverige. 30 juli 2000, inför hela 20.650 åskådare på Råsunda, presenterade han sig på allvar för alla AIK:are. Matchen, AIK-IFK Göteborg stod länge 0-0 men i 90:e minuten nåddes blåvita Patric Andersson av en nickskarv från lagkamraten Pär Karlsson, vilket räckte för Patric. Han förvaltade skarven väl, för IFK Göteborg, och avgjorde toppmötet med matchens enda mål, en "strumprullare" som han själv säger sex år efter målet.

Patric "Långås" Andersson jublar efter sitt 1-0-mål borta mot GIF Sundsvall 20 juni 2001. AIK vann matchen med 2-1.

Året efter, 2001, återfanns Patric i AIK. Han hade inte fått så mycket speltid i IFK Göteborg och när AIK hörde av sig så slog han till. Det skulle bli drygt ett och ett halvt år i AIK med Patric som AIK:s toppforward tillsammans med framför allt Andreas Andersson eller Nebojas Novakovic. Han gjorde allsvensk AIK-debut borta mot Malmö FF, en match där Zlatan Ibrahimovic gjorde två mål och AIK inget. "Jag gjorde ingen vidare match", minns Patric 2006 och han blev också utbytt i 57:e minuten.

Dick Lidman 1993 - och sedan bara Patric

Bättre gick det sommaren 2001 då Patric gjorde fem mål på sex matcher, varav mål i fyra allsvenska matcher i följd. Ingen (till och med 2006) har upprepat Patrics bedrift att göra mål i fyra allsvenska AIK-matcher i följd. Vi får gå tillbaka till Dick Lidman 1993 för att hitta en annan spelare som har gjort mål i minst fyra allsvenska AIK-matcher i följd.

Patrics mest minnesvärda AIK-mål gjorde han mot Elfsborg, 4 juli 2001.
- Vi fick en frispark strax utanför straffområdet och medan Elfsborg ställde upp muren spelade Nebojsa Novakovic snabbt fram till mig som hade fritt läge.

Aftonbladet menade att frisparksmålet höll "Sverige-Rumänien-klass", syftande på Thomas Brolins mål mot Rumänien i VM 1994.

Matchvinnare i cupen

Förutom det avgörande 2-1-målet mot Elfsborg (det blev 3-1) blev Patric matchvinnare ytterligare ett par gånger. Dels borta mot GIF Sundsvall (20 juni 2001 då Patric gjorde AIK:s 1-0 i en match som blev 2-1) och dels två gånger i Svenska Cupen. Bland annat mot Bodens BK på Björknäsvallens plastgräs där AIK gjorde en dålig första halvlek men där Patric gjorde två mål i andra halvlek och säkrade AIK:s seger med 3-2. AIK:s tränare Peter Larsson sade så här efter den matchen:
- Patric jobbar hårt i det tysta men har tidigare kommit till för få avslut. Det såg betydligt bättre ut idag.

Man kan sammanfatta Patric Anderssons 18 månader i AIK ungefär på det sättet. En hårt arbetande forward som ibland hade svårt att komma till avslut. Förutom sommaren 2001 då det mesta stämde. Patric gjorde då till och med mål på straff - i den avgörande straffsparksläggningen i cupfinalen mot Elfsborg. Patric hade före matchen fruktat att han skulle behöva lägga en straffspark och alla övriga tio spelare fick lägga var sin straff innan det var Patrics tur. Han var tvungen att göra mål på sin straff för att AIK inte skulle förlora (miss och Elfsborg hade vunnit). Men Patric var iskall och lade bollen till vänster utom räckhåll för Elfsborgs målvakt Johan Wilandh. Det hjälpte dock inte AIK för i den efterföljande straffen missade Sharbel Touma och AIK blev cupfinalförlorare.

Efter AIK

Under sensommaren 2002 lämnade Patric AIK och återvände till IFK Göteborg.
- Jag trivdes inte vid sidan av fotbollen, berättar Patric med några års distans. Jag hade alla kompisar i Göteborg och längtade tillbaka. Fotbollsmässigt var det inga problem även om det inte gick lika bra som året före. Det går upp och ned på fotbollsplanerna. Jag var inte sämre tränad eller sämre som fotbollsspelare, men det gick inte lika bra.

Från 2005 spelade Patric Andersson i BK Häcken. Ja, 2005 blev det inte så mycket spel. Redan i den tredje omgången borta mot Kalmar FF slets Patrics korsband i ena knäet av. Det tog ett år innan han var tillbaka på fotbollsplanerna men nya skadeproblem gjorde att Patric fick lägga fotbollsskorna på hyllan efter 2006.

Anders Johrén (2006)

Patric Anderssons samtliga allsvenska AIK-matcher:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

1672  2001-04-09 Malmö FF        B Malmö stadion     0-2 (0-1) Forward
1673  2001-04-16 Örebro SK       H Råsunda           0-0 (0-0) 12:e (inbytt)
1674  2001-04-22 IFK Norrköping  B Idrottsparken     3-1 (1-0) Forward
1675  2001-04-29 Trelleborgs FF  H Råsunda           2-1 (0-1) Forward
1676  2001-05-07 IFK Göteborg    B Ullevi            0-1 (0-1) Forward
1677  2001-05-15 Djurgårdens IF  H Råsunda           1-1 (1-0) 14:e (inbytt)
1679  2001-05-28 BK Häcken       H Råsunda           2-0 (0-0) Forward       1
1680  2001-06-10 Helsingborgs IF B Olympia           0-2 (0-0) 13:e (inbytt)