Startsida Fotboll 500 AIK:are Samuel Ayorinde

SAMUEL AYORINDE - 3-3 MÅLET VI ALDRIG GLÖMMER

Samuel Ayorinde 2003.

Sällan har en allsvensk AIK-spelare varit så förknippad med ett enda avgörande mål som Samuel Ayorinde. 2 juni 2003 spelade AIK-Djurgården en av tidernas hetaste och mest dramatiska derbymatcher. Djurgården ledde med 3-0 när det var mindre än tolv minuter kvar av matchen. AIK gjorde 1-3 innan Ayorinde byttes in i 81:a minuten. AIK gjorde 2-3. Och på övertid nickade Samuel Ayorinde in 3-3. En av AIK:s mäktigaste upphämtningar genom tiderna, och det var Samuel Ayorinde som stod för den avgörande kvitteringen.

Samuel, ursprungligen från Nigeria, var handelsresande i fotboll när han kom till AIK sommaren 2002. Han blev aldrig riktigt ordinarie och hans insatser i AIK, vid sidan av derbykvitteringen, blev aldrig några succéer. Han lämnade AIK efter säsongen 2003.

Fullständigt namn: Samuel Tayo Ayorinde.
Född: 20 oktober 1974 i Lagos, Nigeria.
Bott: Lagos (Nigeria, 1974-93), Tunisien (1994), Graz (Österrike, 1995), England (1996-97), Finland (1997), England (1997-98), Bangor (Wales, 1998), Luleå (1999), Israel (1999-2000), Södertälje (2000-01), Manchester (England, 2002), Solna (Nybodavägen, 2002-03), Kina (2004-).
Yrke/arbete: Fotbollsspelare.
Familj: Flickvän och en dotter (född 2000).
Favoritlag: Manchester City, Inter.
Matchdata: 180cm, 81kg.
Moderklubb: Honeybabes (Lagos, Nigeria).
Allsvenska AIK-matcher: 12.
Allsvenska AIK-mål: 2.
Allsvensk AIK-debut: 25 augusti 2002 (AIK-Örgryte IS, 1-1). Samuel spelade som anfallare från start men utgick i halvtid på grund av skada.
Första allsvenska AIK-mål: 20 oktober 2002 (AIK-GIF Sundsvall 2-1, Ayorinde gav AIK ledningen med 1-0 i tredje minuten efter en nick på hörna).
Viktigaste AIK-mål: Kvitteringen till 3-3 mot Djurgårdens IF 2 juni 2003.
Bästa AIK-minne: Kvitteringen till 3-3 mot Djurgårdens IF 2 juni 2003.
Utvisningar: Inga.
Position: Anfallare.
A-landskamper: 4 (för Nigeria, 1998-2003).
Facit i högsta serien: 8 säsonger (till och med 2003). Tolv matcher och två mål i Allsvenskan (2002-03), nio matcher och tre mål i League of Wales (1998), 20 matcher och fyra mål i finska Veikkausliiga (1997). Facit från de nigerianska och tunisiska ligorna är okänt.

Ðà Nang (2006).
Persatuan Sepakbola Indonesia Jakarta (2006-).

Matcher och mål i AIK
Säsong Allsv. SvC Europa Totalt
2002 5 1 1 0 2 0 8 1
2003 7 1 4 0 1 0 12 1
Totalt 12 2 5 0 3 0 20 2

Matchstatistik (Allsvenskan):
12 4 4 4 13-19 16 (1,33 poäng/match, 3 p/seger)

Samuel Ayorinde mot GIF Sundsvall i oktober 2002. I den matchen gjorde Samuel 1-0 på nick i den 3:e minuten.

SAMUEL AYORINDE - AIK:s FÖRSTE NIGERIAN

Nigerianen Samuel Ayorinde växte upp i huvudstaden Lagos och har alltsedan 20 års ålder varit handelsresande i fotboll. Han har spelat fotboll i åtta länder, varav tre omgångar i Sverige. Första gången AIK-publiken uppmärksammade Samuel var när AIK mötte Assyriska Föreningen i Svenska Cupen 2001. AIK vann med 2-0 men Assyriskas Ayorinde orsakade ensam stora problem för AIK-försvaret. Han gjorde då ett rejält intryck på AIK-ledningen.

I augusti 2002 värvades Samuel från Stalybridge Celtic långt ned i den engelska seriepyramiden. Den allsvenska debuten mot Örgryte IS slutade med att Samuel fick en sträckning i höftböjarmuskeln och han fick byta i halvtid. En månad senare var han tillbaka men han hade svårt att ta en ordinarie plats i AIK. Av sina tolv allsvenska matcher i AIK-tröjan fick han spela från start i tre och i två fick han spela samtliga 90 minuter (mot GIF Sundsvall 2002 och mot Örebro SK 2003).

2003 började mycket bra för Ayorinde. Han gjorde fyra mål på 106 minuter i de två första träningsmatcherna och lyftes fram som AIK:s stora anfallshopp. Han var stor, stark och bra på huvudet och var, i alla fall för mindre etablerade motståndare, mycket tung att möta. Men då, efter 16 minuters spel mot Brommapojkarna i februari 2003, blev han knäskadad och var tvungen att vila en tid. Efter det kom han aldrig tillbaka som den etablerade anfallsstjärna dessa februarimatcher hade gett löften om.

Men det var alltså matchen mot Djurgården 2 juni 2003 som Samuel för alltid kommer att bli ihågkommen för i AIK-kretsar. Djurgården hade ett stabilt grepp om händelserna, ledde med 3-0 när matchen gick in i den 79:e minuten. Då gjorde Mats Rubarth 1-3. Två minuter senare blev Ayorinde inbytt, Ayorinde som bara halvtimmen före match inte ens var med i 16-mannatruppen. Men Jimmy Tamandi, som skulle ha spelat högerback, fick under uppvärmningen lämna återbud på grund av knäproblem och Ayorinde fick order om att byta om. När sedan AIK hamnade i det utsatta läget, 0-3, var det på anfallssidan AIK var tvunget att göra något och då byttes Ayorinde in med tio minuter kvar att spela. Drygt två minuter efter att han kommit in gjorde AIK 2-3 genom Stefan Ishizaki.

Tiden tycktes sedan rinna iväg för AIK. När fjärdedomaren visade tre minuters tilläggstid spelade AIK upp ett anfall på vänsterkanten, Daniel Tjernström lyckades precis rädda bollen från att gå ut över sidlinjen samtidigt som han fick på ett inlägg in mot mitten av Djurgårdens straffområde. Där hoppade Saumel Ayorinde högst, det blev en perfekt nick och bollen landade precis vid djurgårdsmålvaktens vänstra stolpe. AIK hade gjort det omöjliga, vänt 0-3 till 3-3 under matchens sista sjundedel. Efter målet stormade Ayorinde fram mot Djurgårdens lagledarbänk och visade med en gest, pekfingret mot munnen, att han tyckte att djurgårdsledarna snackade för mycket.

Samuel Ayorinde blev hjälte för en dag men han hamnade snart i den av media så kallade "frysboxen" i AIK. Han fick bara spela i ett par matcher, och då mestadels som inhoppare under de sista minuterna. Efter 2003 lämnade Ayorinde AIK för att pröva lyckan i Kina.

Anders Johrén (2004)

Samuel Ayorindes samtliga allsvenska AIK-matcher:
Kolumnerna står för matchnummer, datum, motståndare, hemma/borta, arena, slutresultat (AIK:s siffror alltid först oavsett hemma/borta), halvtidsresultat, position, antal mål.

1714  2002-08-25 Örgryte IS      H Råsunda        1-1 (1-0) Forward
1718  2002-09-23 IFK Göteborg    B Ullevi         0-2 (0-1) 13:e (inbytt)
1721  2002-10-20 GIF Sundsvall   H Råsunda        2-1 (1-0) Forward        1
1722  2002-10-28 Malmö FF        B Malmö stadion  0-5 (0-2) Forward
1723  2002-11-02 Helsingborgs IF H Råsunda        1-1 (0-1) 14:e (inbytt)
1730  2003-05-19 Landskrona BoIS B Olympia        2-1 (0-0) 12:e (inbytt)
1731  2003-05-26 Malmö FF        H Råsunda        2-0 (0-0) 13:e (inbytt)
1732  2003-06-02 Djurgårdens IF  H Råsunda        3-3 (0-1) 13:e (inbytt)  1
1733  2003-06-16 Helsingborgs IF H Råsunda        0-2 (0-2) 12:e (inbytt)