Fotbollsåret 1999 - Bolagisering och Champions League!
1999 skulle bli AIK:s fotbolls mest händelserika år på 1900-talet. På AIK:s årsmöte i mars beslutades att AIK Fotboll skulle bolagiseras, och så skedde under hösten. Emissionen drog in närmare 60 miljoner kronor, varav en stor del användes av föreningen AIK till att täcka ishockeyns katastrofala förluster.
Efter SM-guldet 1998 satsade AIK stort inför möjligheten att nå Champions League. Daniel Tjernström, Christer Mattiasson, Karl Corneliusson, Andreas Johansson och Martin Åslund köptes in före säsongsstarten. Och i juli kom landslagsbacken Pontus Kåmark och i början av augusti den stora bomben: Andreas Andersson köptes hem från Newcastle för den svindlande summan av 19,5 miljoner kronor. Den största övergångssumma som någon svensk klubb betalat.
Allsvenskan började trevande och AIK inkasserade flera förluster under våren. Men samtidigt gick AIK fram till sin tredje cupseger på fyra år. IFK Göteborg besegrades i finalmatcherna med 1-0 på Råsunda (trots att AIK spelade större delen av matchen med en man utvisad) och 0-0 på Nya Ullevi. I Allsvenskan gick formkurvan från juni spikrakt uppåt och efter att AIK tappat 2-1 till 2-2 mot Elfsborg med en man mer släppte AIK inte in ett enda mål på nästan tre månader. Mattias Asper höll nollan i 19 timmar och 17 minuter innan IFK Göteborg kunde spräcka nollan i 1-0 matchen 11/9. Under dessa tre månader krossade AIK allt i sin väg och SM-guldet tycktes vara vikt för AIK. Men förlusten mot Göteborg och 0-1 förlusten mot Halmstad några veckor senare gav Helsingborg möjligheten att gå förbi på slutet. Trots att AIK avslutade serien med två segrar så klarade Helsingborg nu att vinna den sista matchen på Nya Ullevi, fast denna gång mot IFK Göteborg (man förlorade fjolårets sista match mot Häcken), och HIF tog därmed sitt första SM på 58 år. Detta trots att AIK vunnit samtliga tre matcher som lagen spelat mot varandra (två i Allsvenskan och en i cupen).
I kvalet till Champions League besegrades vitryska Dnepr Transmash utan större problem. Men grekiska AEK var värre. I bortamatchen, som spelades i närmare 40 graders värme, var det Aspers och hela försvarsspelets insats som räddade 0-0. I hemmamatchen, en förtrollad augustikväll inför ett fullsatt Råsunda, kunde Nebojsa Novakovic göra sitt och AIK:s viktigaste mål någonsin. 1-0 innebar att AIK hade kvalat in till Champions League för första gången och som andra svenska lag (bara IFK Göteborg hade tidigare varit med i Champions League).
Där lottades AIK mot det bästa som Europa kunde bjuda. Arsenal, Barcelona och Fiorentina var tre lag som alla aspirerade på att vinna hela Champions League. I första matchen mot Barcelona tog AIK ledningen med 1-0 efter ett fantastisk mål av Novakovic och AIK såg länge ut att vinna matchen. Men då steg domaren Alain Saars in i handlingen. När AIK höll på att byta spelare tillät domaren, mitt under AIK-bytet, Barcelona att slå en hörna. AIK-spelarna, de tio som fanns på planen, var inte beredda på någon hörna och spanjorerna kunde enkelt nicka in kvitteringen på ett oorganiserat AIK-försvar. Av bara farten gjorde Barcelona segermålet på övertid. En av AIK:s allra bittraste förluster.
I bortamatchen mot Arsenal på Wemley stadium (första gången ett svenskt klubblag spelade på Wembley) hade AIK länge 1-1 men på övertid, återigen, kunde Arsenal göra både 2-1 och 3-1. Därmed gick luften ur AIK:s Champions Leaguespel. 0-0 mot Fiorentina i nästa match blev AIK:s enda poäng och även om förlusten 3-0 borta mot Fiorentina var både ett och två mål för stor var AIK ett slaget lag i gruppen. Barcelonas 5-0 var ren utklassning och den sista matchen, 2-3 mot Arsenal, hade lite av vänskapskaraktär då båda lagens tabellplacering redan var klar. Men AIK hade all heder av sin insats, förutom 0-5 mot Barcelona. Det var motståndarna som helt enkelt var för bra.
Efter två säsonger i division 2 vann AIK:s damer äntligen serien och avancerade till division 1. Det såg länge ut att bli en betryggande serieseger, men under hösten tappade AIK flera poäng och det var först i sista omgången (och via bättre målskillnad) som seriesegern var klar.
AIK:s allsvenska skytteliga:
10 mål: Christer Mattiasson.
7 mål: Nebojsa Novakovic.
4 mål: Thomas Lagerlöf, Daniel Tjernström.
3 mål: Krister Nordin.
2 mål: Karl Corneliusson, Andreas Andersson, Mike
Kjölö, Daniel Hoch.
1 mål: Ola Andersson, Tomas Gustafsson, Martin
Åslund, Andreas Johansson.
+ 2 självmål.
Totalt 13 målskyttar.
Antal allsvenska matcher:
26 matcher: Michael Brundin, Mattias Asper.
25 matcher: Daniel Tjernström (deb 12/4), Christer
Mattiasson (deb 12/4), Thomas Lagerlöf.
24 matcher: Mike Kjölö, Tomas Gustafsson.
23 matcher: David Ljung.
22 matcher: Krister Nordin.
21 matcher: Nebojsa Novakovic.
20 matcher: Karl Corneliusson (deb 12/4).
15 matcher: Ola Andersson.
14 matcher: Martin Åslund (deb 14/6).
12 matcher: Andreas Johansson (deb 12/4), Hans Bergh.
9 matcher: Pontus Kåmark (deb 19/7), Daniel Hoch,
Marino Ramberg.
8 matcher: Andreas Andersson (deb 15/8)
7 matcher: Patrick Englund.
1 match: Marcus Bengtsson (deb 25/4).
Totalt 21 spelare. 8 allsvenska AIK-debutanter.
Hämta ner alla matcher från 1999 till ditt kalenderprogram. Obs! För att detta ska fungera i Microsoft Outlook måste du välja att spara filen och sedan innifrån Outlook välja "Arkiv"-->"Importera och exportera"-->"Importera en iCalendar-fil eller en vCalendar-fil (.vcs)".