Gunnar Stenberg blev, liksom sin yngre broder Sigge, medlem i AIK redan 1891, och var den bland klubbens ursprungliga medlemmar som fortsatte längst som aktiv, ända fram till 1903 då han emigrerade till USA. |
Han var inte enbart den som var aktiv längst, han var också den mest aktive, bland de idrottsgrenar han utövade fanns nämligen gång, uthållighets-, hastihets-, hinder-, häck- och stafettlöpning, höjd-, stav-, längd- och trestegshopp, spjut- och diskuskastning, kulstötning, skytte, bollspel, figur- och hastighetsåkning på skridsko, skidlöpning, segling, fäktning och brottning.
Om någon, så är det troligtvis Gunnar Stenberg som förtjänar titeln AIK:s främste allroundidrottsman, han deltog också i turnéer till Frankrike, Tyskland och de nordiska länderna.
Även om det i samband med hans bortgång påstods att han nått sina största framgångar som konståkare så minns vi honom som fotbollspionjär i AIK; och framförallt hans insatser den 19 juli 1900 då han blev svensk mästare i såväl fotboll som stafettlöpning 4x100m i AIK:s tröja. Innan han emigrerade för att arbeta som guldsmed i New York så hann han också med att spela i den fotbollsserie som skapades av Svenska Bollspelsförbundet 1902.
Gunnar var också aktiv som ledare, han var medlem i styrelsen 1898-1899 och låg bakom att konståkning togs upp på programmet 1897.
Hand idrottsintresse svalnade inte heller pga flytten över Atlanten, han var bl a med om att bilda Svenska Gymnastikföreningen i New York, tävlade i de amerikanska konståkningsmästerskapen och när friidrottaren Bruno Söderström 1908 besökte USA var det Gunnar Stenberg som tog med honom till en bowlinghall och presenterade honom för det nya påfundet bowling, som Söderström vid hemkomsten introducerade i Sverige.
Text: Anders Johrén och Hans Bolling
|