Jörgen Granath växte upp i bandymetropolen Edsbyn där han gick i skolan med bland andra Hans Johansson, som senare skulle bli en världsspelare i just bandy, och Ola Törnberg som var med i AIK:s spelartrupp samtidigt som Jörgen. Men bandy blev aldrig Jörgen Granaths sport. Han hamnade istället i fotbollsmålet redan som 8-åring.
- Jag var nog för dålig som utespelare, och dessutom var jag lång, berättar Jörgen en decemberdag 2003. Men jag fastnade direkt för målvaktsrollen och jag satsade för fullt redan som barn.
Jörgen debuterade i Edsbyns A-lag som 14-åring och som 19-åring blev han värvad till IFK Östersund av gamle AIK-tränaren Bosse Petersson som nu hade blivit tränare i Jämtlandsklubben.
1982 mötte IFK Östersund AIK i Svenska cupen. Först efter förlängning, 1-1 efter 90 minuter, kunde AIK avgöra matchen. Jörgen Granath i Östersunds mål gjorde en mycket bra match men orsakade också den straff som gav AIK 2-1. Ove Rübsamen föll innanför straffområdet i kamp om bollen med Jörgen Granath. En mycket hård dömd straff, menade de flesta närvarande. Efter matchen kom AIK:s tränare Rolf Zetterlund fram till Jörgen och sade "bra match". Roffe hade registrerat Jörgens målvaktsinsats, i synnerhet som AIK 1982 hade stora målvaktsproblem (Bernt Ljung var långtidsskadad och AIK hyrde in Göran Hagberg under höstsäsongen).
Med Jörgens match mot AIK i minne hörde AIK av sig senare under hösten 1982. Han kom ned till Stockholm och provspelade med alla AIK:s stjärnor.
- Det var stort för en lantis att komma ned till Stockholm. Jag fick spela med dom stora och jag räddade flera straffar. Det var nog en av min bästa insatser i målet och övergången till AIK blev klar.
Jörgen Granath kom redan från början in i hetluften. Även om Bernt Ljungs knä var läkt efter den svåra skadan 1982 ville AIK:s lagledning inte ta några risker utan man sparade Bernt under inomhusspelet. Jörgen fick då spela i Nackas Minne, inför ett fullsatt Johanneshov, och Jörgen bidrog starkt till att AIK gick till final där man förlorade efter förlängning mot Hammarby IF. Men Jörgens ungdomsidol, Ronnie Hellström, utsåg Jörgen till finalmatchens lirare. Ett stort ögonblick i Jörgen Granaths fotbollsliv.
Till Allsvenskan var Bernt Ljung tillbaka och Jörgen fick nöja sig med reservlagsspel. Förutom i matchen hemma mot Örgryte i maj då Bernt Ljung vilade. Jörgen Granath höll nollan (matchen slutade 0-0) och Dagens Nyheter skrev att "Jörgen Granath är kanske den av alla målvaktsdebutanter som haft det lugnast i sin allsvenska debut". Så minns även Jörgen själv matchen, drygt 20 år senare.
- Det var en riktig skitmatch och jag sattes aldrig på något prov. Det mesta jag fick att göra var några bakåtpass.
Det dröjde två år innan Jörgen fick nästa allsvenska möjlighet. Bernt Ljung blev sjuk inför hemmamatchen mot IFK Göteborg och kl 11 matchdagen ringde AIK:s lagledare Björn "Lill-Garvis" Carlsson till Jörgen på sitt arbete.
Det blev en toppmatch som slutade 1-1 efter stor AIK-dominans i första halvlek medan IFK Göteborg tog över i andra. Jörgen gjorde en mycket bra match och Dagens Nyheter skrev:
"Målvakten Jörgen Granath gjorde kanske den största prestationen då han med en benparad räddade ett skott från en helt fri Jerry Carlsson."
Ändå var Jörgen tvungen att släppa in ett mål och det var ingen mindre än Torbjörn Nilsson som gjorde det. När Jörgen vill skryta lite extra om sina målvaktsinsatser brukar han säga att "den ende som har gjort mål på mig i Allsvenskan är Torbjörn Nilsson".
Trots de två matcherna i Allsvenskan fick Jörgen aldrig riktigt chansen att visa vad han gick för. Rolf Zetterlund satsade på Bernt Ljung och Jörgen lämnade AIK efter 1985 för IFK Västerås. Men där fick fotbollskarriären ett abrubt slut. Jörgen hade tidigare varit stel i ena ljumsken men nu fick han rejält ont efter hela sidan. Efter en undersökning fick han beskedet av läkaren:
- Granath, din höft ser ut som på en 100-åring
- Jag fick sluta tvärt. Jag fick varken springa eller hoppa så målvaktsspel var förstås uteslutet. Det var ett trauma för fotbollen var ju mitt liv.
Jörgen Granath var duktig på att läsa spelet och han spelade längre ut än vad de flesta andra målvakter gjorde. Men han hade svårt att bygga upp muskler, han var lite klen, ja rent av tanig. Han fick då svårt att tillgodogöra sig all träning.
Istället för fotboll satsade Jörgen för fullt på familj och arbete. Efter många år på ABB är Jörgen sedan 2003 delägare i Capto, ett konsultföretag inom finansbranschen. Och i takt med barnens uppväxt har Jörgen varit ungdomsledare i IK Franke. Det är familjen och arbetet som tar det mesta av Jörgens tid. Men han följer också AIK, mest på avstånd även om hans klubb IK Franke ingår i det samarbetsprojekt som AIK håller i - SamSpel Svealand - vilket gör att Jörgen kommer till Råsunda någon gång då och då. Och även om han inte är så insatt i dagens AIK så både tror och hoppas Jörgen att vi ska få se mer AIK-framgångar framöver.