- Det var stort att komma till AIK, minns Thomas under en paus mellan olika riksdagsuppdrag en decemberdag 2006. Jag kände ju till många av spelarna som Sven Dahlkvist, Björn Kindlund och andra men hade aldrig träffat dom. Det var trevligt att lära känna dom. Speciellt Sven Dahlkvist var mycket mån om en, kom fram och hälsade och tog hand om mig på ett bra sätt.
Allsvensk debut som "ministerns son"
Thomas Bodström gjorde allsvensk debut borta mot Malmö FF 25 april 1987. Han blev inbytt i matchens 87:e minut och han minns att han "gjorde ett långryck på 70 meter och kunde knappt andas efter det". Vi hittar ingen tidning som den matchen har refererat hans insatser på planen. Däremot var det flera som uppmärksammade att "ministerns son" hade gjort allsvensk debut. Det var då Boda berättade att hans pappa utbildningsministern var "kliniskt ren från bollsinne" och att det enda jobbiga med honom var "när man diskuterade politik". Expressen skrev att Boda "inte är världens mest välskräddade" och på frågan varför han stod som författare i telefonkatalogen fick man svaret att "dom godkände varken lirare eller levnadskonstnär". Notera att Thomas 2004 kom ut med boken "700 dagar i Rosenbad" och även har skrivit andra böcker vilket mer än väl kvalificerar honom till titeln författare.
Sensommaren 1987 tog Boda en ordinarie plats som högerback i AIK:s startelva. Och mot Hammarby, på Söderstadion, gjorde han sitt första allsvenska mål, med vänsterfoten, i en match där han av Dagens Nyheter blev utnämnd till "matchens lirare".
- Det var höjdpunkten i min allsvenska karriär, konstaterar Thomas. Jag kommer väl ihåg målet. Jag tog bollen från "Champa" (Jean Paul Vonderburg) och sköt i farten till vänster om Lasse Eriksson i dennes högra hörn.
Hösten 1987 spelade Thomas Bodström och AIK i UEFA-cupen, mot Vitkovice från Tjeckoslovakien. AIK fick 1-1 borta, med mersmak, men förlorade hemma med 0-2 efter att det länge stått 0-0.
- Vi var slitna och schabblade bort ett avancemang. Sven Dahlkvist missade en straff och jag hade läge att avgöra i slutskedet av bortamatchen. Då tänkte man nog inte så mycket på att vi missade att gå vidare men i efterhand känns det mera. Det hade kunnat bli ett jättekul äventyr.
AIK:s egen "super-sub"
Thomas höll sin högerbacksplats hela 1988 men lagom till premiären 1989, borta mot Gif Sundsvall, satte tränaren Sanny Åslund honom på bänken och han fick inte komma in förrän i 89:e minuten vid ställningen 0-0.
- Det var ett rent fördröjningsbyte för att vi skulle hålla 0-0. Jag var sur eftersom jag hade värmt upp under hela andra halvleken och nu bara fick spela sista två minuterna. Jag rörde bollen en gång, med knäet, och gjorde matchens enda mål.
Målet tillkom efter ett inkast på vänsterkanten. Esa Pekonen touchade bollen vidare från Marco Ciardi vidare till Boda som slog in bollen från nära håll bakom en passiv hemmamålvakt. Då hade Thomas varit på plan i 40 sekunder.
En inhoppande Thomas Bodström blev poängräddare ytterligare en gång, borta mot Malmö FF i september 1989. Boda byttes då in i 61:a minuten och fem minuter senare hade han fastställt slutresultatet till 1-1. "En tunnel på Johnny Fedel", berättar Thomas. Boda är med sina två poängavgörande mål som inhoppare en av AIK:s mest framgångsrika ersättare i den allsvenska historien. Då ska vi dessutom komma ihåg att Boda kom in som högerback eller högermittfältare medan en som Daniel Mendes, som gjorde ett par poängivande mål som inhoppare 2006, blev inbytt med uppgiften att göra mål.
Matchen efter, 1 oktober 1989 hemma mot Örgryte, blev Bodas sista som elitspelare. Han spelade de första 67 minuterna och blev sedan ersatt av en allsvensk debutant, Johan Mjällby. Den handskakningen, när Mjällby går in i stället för Bodström, hade vi gärna sett på bild.
Utvisad tre gånger - av samma domare
Thomas Bodström blev utvisad i två allsvenska matcher - av samma domare, Håkan Lundgren. Första gången var mot Malmö FF 1988 när Thomas fick sin andra varning efter en närkampsduell med Martin Dahlin. "Det var Dahlin som borde ha blivit utvisad", menar Thomas 18 år efter matchen. "Men vi träffades senare samma kväll och idag är vi vänner när vi stöter ihop".
Bodas andra allsvenska utvisning kom mot Brage 1989 efter att han givit igen för en armbåge på Bragespelaren Johan Hällman. "Inget att säga om, den utvisningen var helt korrekt", menade Bodström både direkt efter matchen och 2006. Därutöver har Bodström blivit utvisad ytterligare en gång i sin karriär, när han spelade i Enköping. Även då hette domaren Håkan Lundgren från Umeå.
Röster om Boda
Sven Dahlkvist, legendaren som Boda såg upp till när han kom till AIK, säger: "Jag blev inte förvånad när jag fick beskedet att han blivit utsedd till Sveriges justitieminister. Det kändes att han var en stark personlighet. Han visade respekt för mig som fotbollspelare och människa. Tror att alla våra lagkamrater kände samma sak. Han var en tillgång i omklädningsrummet. Ute på fotbollsplan var han ett yrväder och visade prov på offensiva kvaliteter. Han värvades som backspelare och hade säkerligen blivit mycket duktig om han fått rätt skolning/coaching. Med fler matcher i allsvenskan hade han förmodligen blivit mycket bra.
Bodas tränare i AIK 1988-89, Sanny Åslund, har följande syn: "Han var bäst i laget på att argumentera. Han kunde argumentera sönder vem som helst. Utåt sett gav han ibland bilden av att vara en gamäng men det var en schimär. Han var pålitlig och intelligent, hade bra inställning och ville verkligen vinna. Han var fysiskt rätt men inte så smidig. Vi hade en övning med kullerbyttor och där var Boda långt efter de andra spelarna. Det är roligt att han håller kvar vid sin AIK-profil. Heder åt honom!"
Ulf Tjernström, lagkamrat med Boda 1989, säger att Thomas var "bohem ut i fingerspetsarna, han ville i alla fall framstå som en bohem. Men det var en skärpt kille som visste vad han ville."
Thomas Bodström sammanfattar sina år i AIK så här:
- Det var tre fantastiskt roliga år. Det var en pojkdröm som gick i uppfyllelse. När jag var 11 år slog jag vad med min kusin Helena von Zweigbergk att jag en gång skulle spela allsvensk fotboll. Och det gjorde jag men jag har ännu inte fått pengarna.
14 olika klubbar
Thomas Bodström avslutade sin elitkarriär i och med sin sista match i AIK. Han fortsatte dock i många andra klubbar och till och med 2006 har Boda representerat hela 14 olika fotbollsföreningar, snudd på rekord bland AIK:s alla allsvenska spelare. Därutöver medverkar han, när tiden så tillåter, i AIK:s veteranlag. Efter den aktiva karriären har Thomas, framför allt genom sina politiska uppdrag, blivit känd för en bredare publik. Men det är säkert många AIK:are som fortfarande tänker på högerbacken i AIK:s sena 1980-talslag när Thomas Bodströms namn kommer på tal.
Till sist en anekdot från början av 1987. En tidning ville skriva en artikel om Bodström inför hans allsvenska debut och de ville ha en bild av honom med ett par fotbollsskor. AIK hade detta år Nike som sko- och klädsponsor men hemma hos Thomas, där bilden togs, fanns bara ett par adidasskor som han hängde runt halsen. Gissa om Göran Göransson, då ansvarig för Nikes satsning på AIK, skällde ut Bodström när han fick se tidningsbilden med adidasskorna.
Text: Anders Johrén (2006)
|