1914 möter AIK Liverpool inför över 15 000 åskådare på Stockholms Stadion.
”A. I. K. förlorar med 0 mål mot 3, men efter ett briljant, hela tiden förstklassigt spel. 15 000 människor i Stadion. Våldsamma ovationer för fotbollsspelarna och för d:r Thulin, som kommit dit efter sin ståtliga flygning”.
Dr Thulin? Enoch Thulin. Vid 1-tiden tidigare under dagen, hade han startat från Malmö och efter mer än fyra timmars färd – utan stopp – hade han nu anlänt till Stockholm. Rekord!
Klockan halv sju, en halvtimme innan matchstart AIK – Liverpool, svävade Enoch Thulin över Stockholms Stadion i sin flygmaskin. ”Han hälsas av stormande bifall, men doktor Thulin torde väl själv ha sett mycket litet av näsduksviftningarna och hört ändå mindre av alla hurraropen”.
Första halvlek slutade 0-0 och AIKs spel hade ”icke tidigare presterats av ett svenskt lag”. Just som publiken samlade intrycken i halvtidspausen bjöds publiken på följande:
”Plötsligt blir det tyst. Från klocktornet kommer en man i jacket och hög hatt in på planen. Vad nu? Det är Java, alias hr Herman Julin, som nu en gång för alla fått monopol på att vara den första att lämna Stadions publik alla sensationella nyheter. Han omtalar med sin kraftiga stämma att d:r Thulin, som vid 1-tiden på middagen startat från Malmö för att till Dagens Nyheters redaktion överföra bilder från Baltiska utställningens öppnande, lyckligen anlänt till Stockholm efter något mer än fyra timmars färd utan mellanlandning. Nu bryter jublet löst och vad hr Julin ytterligare har att säga drunknar i bifallsstormen.
Storartat, en verklig bragd. Ropen skalla från alla håll och här och var höras enstaka leven höjas för vår säkerligen för närvarande mest populäre aviatiker. Men hr Julin känner sin publik och efter den första stormen höjer han handen. Han får de mest nyfikna på sin sida och en väldig hyssningskonsert börjar. Så småningom lyckas man få dödstyst i Stadion och hr Julin meddelar att d:r Thulin för närvarande finnes i Stadion, och så utbringas ett leve för d:r Thulin och för hans vackra bragd. Hurraropen skalla från femtontusen strupar, man reser sig upp och viftar med hattar och näsdukar, man hurrar och skriker, och under allt detta reser sig på B-sektionen en gråklädd man i sportmössa och mottager blygt och tillbakadraget den entusiastiska hyllningen. Omedelbart därefter lämnar han Stadion under de närvarandes bifall.”
Där någonstans i spelartunneln bland spelarna på väg in till andra halvlek, stod 25-årige David Spångberg och åsåg denna hyllning. Spångberg var halvback i AIK och vid 25-års ålder hade han upplevt det mesta som gick att uppleva som svensk fotbollsspelare. Han hade spelat två A-landskamper, vunnit två SM-guld och spelat flertalet matcher av samma typ som den mot Liverpool. 15 000 åskådare på ett idrottsevenemang var mycket ovanligt.
Efteråt beskrevs han som bäste man på plan.
—
Våren 1918. Enoch Thulins Aeroplanfabrik i Landskrona hade på fem år ökat arbetsstyrkan från ett tiotal till närmare tusentalet. En av alla de som nyanställdes var Stockholmaren David Spångberg.
Ungefär samtidigt hade BoIS fått besked att halvbacken och publikfavoriten Arvid Bork skulle lämna Landskrona, men vad kunde passa bättre än att ersätta honom med landslagsspelaren David Spångberg. Det dröjde inte länge innan BoIS lade beslag på ”Spånga” och han blev därmed den första spelare med landslagsmeriter att spela för BoIS.
David Spångberg föddes i Stockholm 1889. Han inledde spelarkarriären i Eriksdals IF, men lånades till AIKs matcher i Svenska Serien 1910 och 1911. Hösten 1911 blev övergången till AIK permanent och här vann han SM 1911 och 1914. Under 1914 gjorde han också två A-landskamper för Sverige, mot Finland (seger 4-3) och mot Norge (seger 7-0). I början av 1918 flyttade han med sin fästmö in i en lägenhet i kvarteret Gamla Strand (nuvarande CityGross-parkeringen). I kvarteret fanns också de båda dagstidningarna Landskrona Korrespondenten Tidning och Landskrona Postens redaktioner och tryckeri.
1918 var det fortfarande inte givet att det skrevs referat i lokaltidningarna efter varje match. Men när det väl skrevs ett referat, så omnämndes David Spångberg. Och det var i princip enbart lovord och beundran för denna ”stjärna”.
5 maj 1918 debuterade David Spångberg i BoIS. Kvalmatch i Skånska Mästerskapet mot Sparta från Malmö. BoIS vann med 7-0, men närmare halva referatet i Korrespondenten ägnades åt David Spångberg.
”Den nye c. h. Spångberg var en i allo angenäm bekantskap, och blef med sitt första framträdande synnerligen populär. Hans lyckade brytningar, fina, nätta upplägg och hans utmärkta dribblingsförmåga, alltihop var af förstklassig art. Typiskt A. I. K.-spel. Och hans stora lugn i hvilken situation det än må vara, är äfven att beundra.”
Landskrona Posten skrev:
”En annan man fäste sig vid var c.h., Spångberg, Stockholm, hvilken spelade sin första match härstädes och med sitt kortpassningsspel höll på att alldeles förbrylla såväl mot- som medspelare.
I BoIS nästa match, mot Drott från Helsingborg någon vecka senare, fortsatte David Spångberg att imponera på Landskrona-publiken, som inte direkt var bortskämda med att få se spelare med David Spångbergs kunnande.
”Spångberg förnöjde den mycket talrika publiken med sina öfverlägsna trics; dock bör han lägga sig på ett mera rifvande spel. Hans spel är ju utan klander, men i ett lag som Landskronas, ”Skånes Djurgårdslag”, som det blifvit kalladt, hvars styrka består i ett snabbt och rifvande spel, ”mannen på bollen”, låta motståndare undergå en tackling tills bollen är fri, detta uppnås bäst genom att inlägga mera energi och fart i brytningar och upplägg.”
Överlägsna trics var det. Någon vecka senare och ny match i Skånska Mästerskapet mot Malmö FF, och Spångberg beskrivs på liknande sätt.
”Spångberg gjorde åtskilliga fina upplägg till forwards första halftid; mot slutet var han emellertid alltför långsam.”
Fram träder alltså bilden av en riktig superstjärna. Överlägsen i sitt kunnande, men som ibland ”tar det lite lugnt”.
Det var dock inte bara Landskrona-tidningarna som öste beröm över Spångberg. Så här skrev Helsingborgs Dagblad efter att HIF vunnit mot BoIS med 9-4 i en match i oktober 1918.
”I Landskronalaget framträdde högerforwards, hvilka båda presterade ett utmärkt samspel. I försvaret var under första halfleken centerhalf Spångberg synnerligen verkningsfull i såväl försvar som i anfall. Hans lugna, intelligenta och beräknande spel kan godt vara ett föredöme för våra egna halfbackar.”
Vid ett annat tillfälle framhöll HD BoIS utveckling som lag, även om berömmet gavs ”med armbågen”.
”Det visade sig också under matchens gång att helsingborgarna fortfarande är hufvudet högre än landskroniterna när det gäller fotboll, fastän dessa senare gjort kolossala framsteg under året”.
Inför en match mellan BoIS och Höganäs BK skrev Höganäs Tidning om BoIS:
”Laget förfogar öfver Skånes erkändt bästa halfbackskedja, men så ledes den också af f. d. A. I. K.s center D. Spångberg, hvilken kommer att på söndag bravera här som centerhalf.”
Den 7 juli 1918 var en milstolpe i Landskrona BoIS historia. Det var första gången man spelade match utomlands. Man mötte K. F. U. M. i Köpenhamn, på ”Idrætsparkens boldbane”. Vid matchen ställde man också upp på lagfoto, och det är den enda kända fotot på David Spångberg i en BoIS-tröja.
BoIS förlorade med 8-3 inför tusentalet åskådare. I ”Nationaltidende” fanns efter matchen ett kort referat.
”Landskrona havde et ganske pænt Hold. Man lavde Mærke til venstre Angrepsfløj G. Pettersson og Albin Dahl, den bomstærke, men ikke behændige højre innerwing Anderberg samt centerhalf, en høj, mager, men dygtig og bereknende Spiller.”
Den långa och magra centerhalven som åsyftas är, som ni ser på lagfotot, David Spångberg. Sammantaget kan man beskriva David Spångberg som en sett till fysiken lång och smal spelare, med en kondition som kanske inte alltid räckte för 90 minuter. Spelmässigt var han överlägsen med sitt spelsinne, teknik, passningsspel, brytningssäkerhet och förmåga att läsa spelet. På planen var han med och höjde BoIS spelstyrka och var säkerligen en inspirationskälla till både Albin Dahl och Birger Dahlgren, som bara något år senare skulle komma att bli de första BoIS-fostrade spelare att spela i A-landslaget.
Det blev bara en säsong i BoIS för David Spångberg. I början av 1919 flyttade han tillbaka till Stockholm. Parallellt med bollspelandet hade han också fungerat som domare. Tillbaka i Stockholm spelade han några år till i AIK, innan han satsade på sin karriär som domare. Precis som under spelarkarriären nådde han högsta nivå även som domare. Han var huvuddomare i två allsvenska matcher säsongen 1926/1927. 19 september 1926 dömde han den allsvenska matchen IK Sleipner – Landskrona BoIS. ”Spånga” fick med pipa i mun se sitt gamla lag förlora med 6-0, även om det bara var Georg Petersson som kvar i laget från hans tid. David Spångberg avled i Stockholm 1965, 75 år gammal.
Det var lite om David Spångberg, Landskrona BoIS första fixstjärna.
Text: David Jönsson, boishistoria.se
|