Gävle-Nilsson var en av AIK:s "smokinglirare". En underbar bolltekniker, som nästan alltid spelade halvback. Hans förnamn var Nils, men det användes aldrig. Han kom från Sundbyberg, så jag vet inte varför han kom att kallas Gävle.
Han spelade bara tre landskamper, men var på 1920-talet en fotbollens konstnär, samma andas barn som Nacka Skoglund och "Mona-Lisa" Andersson. Den mörke, lite framåtlutande Gävle-Nilsson hade en läcker bollbehandling. Som människa var han en stilla och blid person, som gjorde föga väsen av sig. Så förblev han även sedan han lämnat fotbollen. Han bara "försvann". Han drogs med en besvärlig astma. Plågades svårt under sina sista år, men bar det med stort och beundransvärt tålamod. Några månader efter det att han fyllt 80 år gick han bort. Den fine AIK-aren och bollartisten lever dock fortfarande kvar i många gamla AIK-ares minne. Personligen räknar jag honom till en av AIK:s största fotbollsprofiler.
Text: Tore Nilsson (1983)
I AIK:s 90-årsbok finns följande historia att läsa om Nils "Gävle" Nilsson:
Det har funnits en smokinglirare vars storhet och berömmelse stannade inom AIK. En sådan var den underbare bollteknikern och halvbacken Nils "Gävle" Nilsson i början av 1930-talet. Han spelade bara tre landskamper, men hos gamla AIK-are är han en av de stora. Gävle-Nilsson var en bohem, som helst höll sig i skymundan. Då AIK var på höstturné och spelade i Zlin i Tjeckoslovakien utsågs han av en outgrundlig anledning till kapten för laget. Matchen föregicks av en del omständiga ceremonier, vilket gjorde att spelarna fick stå och huttra i kylan i hela tre kvarts timme, medan värdarna höllo det ena talet efter det andra - på tjeckiska! Till slut skulle man börja. Gävle skulle utbringa ett fyrfaldigt leve för motståndarna, som han då totalt glömt bort vad de hette så han sade:
"Jag föreslår att vi utbringar ett fyrfaldigt leve för ... för dom där pajsarna som står där!"
Text: Tore Nilsson (1981)
Nils Nilsson föddes i Gävle men kom som ungdom till huvudstaden sedan hans pappa fått arbete som rådhusvaktmästare i Stockholm. I Sundbybergs IK kom han att spela i "Stockholms bästa halvbackskedja". Så beskrivs den i alla fall i Sundbybergs IK:s historieböcker. Men AIK lockade, både med allsvenskt spel och en kostym i övergångssumma.
Nils "Gävle" Nilsson var en av AIK:s nyckelspelare under åtta år från 1925, en karriär som han fick kröna med SM-guld 1931-32. Gävle-Nilsson var, enligt Gustav Sjöberg, "en gudabenådad spelare, en snäll kille som aldrig sade något elakt". Han spelade tre A-landskamper, samtliga mot Norge på Stockholms Stadion! 1926 (3-2 till Sverige), 1928 (6-1) och 1930 (6-3).
Efter den aktiva karriären fortsatte Nils att vara oerhört fotbollsintresserad och han följde AIK:s matcher på Råsunda. Men han blev lite av en enstöring och hade senare i livet inget större umgänge. Han var naturintresserad, tyckte om att fiska men var i övrigt mest hemma. Hans sista år i livet bodde han i Alvik, Tranebergsvägen 11, där han 80 år gammal avled i början av 1982.